Köye örnek proje

Güncelleme Tarihi:

Köye örnek proje
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de köy-üniversite işbirliği örneğini ilk kez Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu'nun verdiğini belirten Prof. Dr. Hoşsucu, ‘‘Amaç, öğrencilerimize uygulamalı eğitim alanı yaratırken, tesisin örnek bir aile işletmesi gibi kurulabileceğini göstermekti. Büyük maliyeti olan bir havuz değil. Matematik, fizik kuralları uygulanarak yapılmış, betonarme havuzlar var. Avrupa düzeyde bir havuz. Saniyede 5-60 litre su gelen bir tatlı su kaynağından yararlanıyoruz. Bir kişi tarafından da işletilebilecek şekilde projelendirdik. Hedefimiz ikili üretime geçmek, havuzları büyütmek’’ dedi.

AKÇAŞEHİR Köyü dağlık mevkinde doğaya hiç zarar vermeyecek bir alanda kurdukları 300 metrekarelik havuzu büyüteceklerini belirten Hoşsucu, ‘‘Önemli olan dağlık alanlarda boşa akan suları belirleyip, bu havuzları kurmak. Bu suda iki misli balık üreteceğiz. 4 havuz yapacağız. Suyu ikiye böleceğiz. Özel hava moturu aldık. Suyu havalandırarak bir yerine iki havuzda üreteceğiz. Yılda iki ürün projemiz var. Yılda 10 tonluk üretim hedefimizi bu büyümeyle 40-50 tona ulaştıracağız. 10 tonluk bir üretim yılda 8-10 milyar gelir getirir. Bu da aile işletmelerine yeteceği gibi ülke ekonomisine de katkı sağlar. Hem de birkaç kişiye iş olanağı yaratılır’’ diye konuştu.

Türkiye'de ilk

OKULUN, Türkiye'de Balık Yetiştiriciliği Programı olan ilk ve tek kurum olduğunu, alabalık çiftliği sayesinde öğrencilerinin uygulamalı eğitim aldıklarını kaydeden Hoşsuçu, ‘‘Projeyi sadece biz ya da muhtarlık yapsaydı yürümezdi. Köylü sahip çıktı, biz önder olduk, proje tuttu. Mezunlarımıza da önemli bir iş olanağı olarak öneriyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!