Köy Enstitüleri'nden doğan edebiyat Foça'daydı

Güncelleme Tarihi:

Köy Enstitülerinden doğan edebiyat Foçadaydı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:19

İZMİR'in Foça İlçesi'nde, düzenlenen ve iki gün süren "115.Yaşında Ferit Oğuz Bayır Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat Çalıştayı" sona erdi. Çalıştayda, 1940-1954 arasında 15 yıl eğitim veren ve öğrencileri arasından 1950'lerden sonraki Türk edebiyatına damgasını vuran yazarların çıktığı köy enstitülerinin Türkiye kültürüne edebi katkıları tartışıldı. Çalıştayın sonuç bildirgesinde köy enstitüleri eğitim sisteminin yeniden hayata geçirilmesi istendi.

Haberin Devamı

Foça Belediyesi, Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği (KAVEG), Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı işbirliği düzenlenen "115.Yaşında Ferit Oğuz Bayır Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat Çalıştayı" sona erdi. Köy Enstitülerinin Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'la birlikte üç kurucusundan biri olan ve yaşamının bir bölümünü öğretmen, daha sonra emekli olarak Foça'da geçiren Ferit Oğuz Bayır adına düzenlenen çalıştay iki ayrı gün ve dört oturumla Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Köy Enstitülerinden doğan edebiyat Foçadaydı


Çalıştaya CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, yazarlar, emekli öğretmenler, Ferit Oğuz Bayır'ın ailesi, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Çalıştayın ilk günündeki sabah oturumuna katılan Mustafa Balbay, konuşmasında köy enstitüleri ve kuruculardan Ferit Oğuz Bayır'ın milli eğitim tarihimizdeki önemine vurgu yaptı. Balbay, "Ferit Oğuz Bayır, bugünde önünde saygıyla eğilmemiz gereken büyük bir eğitimciydi. Anadolu insanının ayağına gidip onlara eğitimin önemini anlatışı, bugün köy enstitülerinin neden hala iz bıraktığının göstergelerinden biridir. Köy enstitülerini kapanmış saymıyorum. Bugün mezun vermiyor diye kabul ediyorum" dedi.
Çalıştayı Foça'da düzenlemenin kendileri için büyük bir onur olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise ilçede düzenlenecek olan benzeri çalışmalara her zaman destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği (KAVEG) Başkanı Prof. Dr. Güler Yalçın, çalıştayın Foça gibi tarihi ve Ferit Oğuz Bayır'ın yaşadığı bir kentte yapılmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Yalçın, "Köy enstitülerinin kuruluş felsefesi, buradan yetişen edebiyatçılarımızın edebi kimlikleri, yaşam öyküleri, olaylara, insanlara ve dünyaya bakış açıları ve diğer yazarlardan onları farklılaştıran yönleri ele alındı, değerlendirildi. Çok başarılı bir çalıştay oldu" dedi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde, günümüzde eğitimimizin içinde bulunduğu sorunların çözümüne yönelik olarak bu destansı kurumların yeniden araştırılması, incelenmesi ve günümüz eğitiminde uygulanabilmesinin yollarının bulunması talep edildi. Köy Enstitülerinin derin ve devrimci izler bıraktığı, eğitim ve edebiyat dünyamızın önemli isimlerini yetiştirdiği, bu isimlerin ezilen halk kesimlerinin söyleyen dili yazan kalemi oldukları, Prof.Dr. Rennan Pekünlüye verilen cezanın ise kabul edilemez olduğu konularına yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!