Kötü Kedi Şerafettin’i dünya tanıyacak

Güncelleme Tarihi:

Kötü Kedi Şerafettin’i dünya tanıyacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 10:51

TÜRKİYE’nin en ünlü animasyon stüdyolarından olan Anima İstanbul’da Kötü Kedi Şerafettin filmine hayat veren ekipte yer alan Murat Tahan, Yaşar Üniversitesi Animasyon Bölümü’ne konuk oldu.

Haberin Devamı

Kötü Kedi Şerafettin’i dünya tanıyacak

Filmin yapım sürecini, animasyon sektörünün Türkiye’deki durumunu anlatan Tahan, Kötü Kedi Şerafettin’in özellikle animasyon anlamında dünya çapında bir film olduğunu söyledi. Tahan, "Anima, olanaklarını sonuna kadar zorladı, Pixar’ın bin 500 kişiyle yaptığı bir filmi 150 kişiyle yaptık. Buna rağmen yurt dışındaki filmlerin kalitesi ile yarışacak, dünya çapında bir film ortaya çıktı. Daha bitmeden, Cannes ve Berlin’deki festivallerde övgüler alan Kötü Kedi Şerafettin’in uluslararası satışı için birçok teklif geldi ve biri ile anlaşıldı. Film, ABD’den Yeni Zelenda’ya kadar 80 ülkede gösterilecek. Bu da kısa zamanda sektörün geldiği nokta açısından çok önemli bir gösterge" dedi.

Haberin Devamı

Kötü Kedi Şerafettin’i dünya tanıyacak



20 yıl önce, Bülent Üstün’ün çizimiyle L’Manyak dergisiyle hayatımıza giren Kötü Kedi Şerafettin karakteri, geçen ay bir animasyon filmi olarak izleyiciyle buluştu. İzleyicisinden eleştirmenine herkes filmin animasyonlarının dünya çapındaki örnekleriyle yarışır olduğu görüşünde birleşti. Çizgi filmlerden reklamlara kadar birçok alanda karakter animasyonu konusunda tecrübeli bir şirket olan Anima İstanbul’un yapımcılığını üstlendiği Kötü Kedi Şerafettin’in karakter animasyonunu yapan ekipte yer alan Murat Tahan, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Animasyon Bölümü’nde öğrencilerle buluşarak deneyimlerini paylaştı.

DÜNYA ÇAPINDA BİR İŞ ORTAYA ÇIKTI

Anima İstanbul’un Türkiye’nin bu alandaki en önemli şirketlerinden olduğunu belirten Tahan, "Yıldız Savaşları, Yenilmezler ve Galaksinin Koruyucuları gibi filmlerde baş animatör olarak çalışmış olan Arslan Elver’in danışmanlığında ve Ahmet Tabak’ın süpervizörlüğünde Anima İstanbul’dan 40 animatör, gece gündüz çalışıp çok inanılmaz bir işe imza attı. Ben de bu ekibin bir parçası olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Karakterin gerçekçi olması için bir tiyatrocu gibi rol yapıp mimiklere, jestlere kadar nasıl olacağını hesaplamaya çalıştık. Yeterli zaman, doğru hedef ve vizyonla neler yapılabileceğinin kanıtı oldu bu film bizim için. Pixar’ın bin 500 kişiyle yaptığı bir filmi, toplam 150 kişilik ekiple yaptık. Türkiye’de ve dünyada ses getirecek bir animasyon kalitesi ortaya çıktı. Uluslararası arenada eleştirmenler ve otoriteler, filmi, ’Tarantinovari’ ve Pixar kalitesinde olarak değerlendirdi. Bir Türk animasyon filminin dünya çapında olabileceği kanıtlandı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kötü Kedi Şerafettin’i dünya tanıyacak



80 ÜLKEDE GÖSTERİLECEK

Kötü Kedi Şerafettin’in tanıtımının Cannes ve Berlin film festivallerinde daha bitmeden yapılan kısa gösterimleriyle uluslararası ilgiyi üstüne çektiğini anlatan Murat Tahan, "Dünyanın en büyük animasyon festivallerinden biri olan Annecy’de ’Yapımı Devam Eden Filmler’ kategorisindeki yarışmaya, Rio ve Buz Devri filmlerine de imza atan Blue Sky Stüdyoları’nın son çalışması Snoopy ve Charlie Brown Peanuts filmi gibi yapımlarla birlikte seçildi. Bunun devamında da Cannes Film Pazarı ve Amerikan Film Pazarı gibi büyük film pazarlarında Kötü Kedi Şerafettin’in uluslararası satışı için büyük ilgi yaşandı. Anima Film, Kötü Kedi Şerafettin’in uluslararası satışı için Odin’s Eye Entertainment şirketi ile anlaştı. Filmin İngilizce adaptasyonu yapılıyor ve çok kısa süre içinde ABD’den Yeni Zelenda’ya kadar 80 ülkede gösterilmesi planlanıyor. Yurt dışında da Şerafettin’in çok beğenileceğini düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

İZMİR ULUSLARARASI ANİMASYON FESTİVALİ ÖNERİSİ

Animasyon sektörünün Türkiye’de gelişmesi için desteklenmesi gerektiğini belirten Tahan, "Çok film, çok rekabeti bu da zamanla kaliteyi getirecek ve ulusal sinemayı bile etkileyecek. İzmir de bulunduğu coğrafyayla, entelektüel birikimiyle bu alanda gelişebilecek bir il. Yaşar Üniversitesi Animasyon Bölümü de varken animasyon ya da kısa film festivali olmaması çok büyük bir engel. Umarım en kısa zamanda, kalkınma ajansının, STK’ların desteği alınır, İzmir Uluslararası Animasyon Festivali kurulur ve ülkenin bu alanda dünyaya açılmasında İstanbul ile Eskişehir gibi İzmir de söz sahibi olur" diye konuştu.

Murat Tahan, sektörde çeşitli alanlarda çalışacak animatör eksikliği yaşandığını da belirterek, öğrencilere deneyimlerini anlatıp tavsiyelerde de bulundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!