Kombiler bile dondu

Güncelleme Tarihi:

Kombiler bile dondu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 01:09

İzmir'de 51 yılın en soğuk havalarında termometreler -7'ye vurmuşken, balkonlardaki doğalgaz kombileri dondu. Uzmanlar, doğalgaz kullanıcılarını evde yokken de kombilerini kapatmamaları konusunda uyarırken, izolasyonu şart koştu.

Haberin Devamı

İzmir'de rekor kıran soğuklar çoğunluğu balkona konan doğalgaz kombilerini de dondurdu. Gündüz evde olmadıkları için kombilerini kapatanlar kötü bir sürprizle karşılaştı. Arıza olduğunu düşünüp servisleri arayanlar yoğunluk nedeniyle günler sonrasına randevu alabilirken, servisler de şikayetlere yetişemedi. İlk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen yetkili servisler, "kombiniz donmuş" teşhisi için 35 TL alırken bu da ayrıca tartışmalara neden oldu. Yetkili servisler donan kombiye müdahele edilemeyeceğini, kendiliğinden çözülmesinin beklenmesini söyleyip 35 TL arıza teşhis ücretini aldı.

Kombiler bile dondu

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanvekili Yüksel Yaşartekin, son günlerde çok sayıda kombi donma şikayeti aldıklarını belirterek, özellikle sıcak- soğuk su hatlarında donma yaşandığını anlattı. Yaşartekin, "Eğer kombinin kalorifer kısmını çalıştırılırsa donma gerçekleşmez. Ancak kullanım suyunda donma söz konusu olur. Çözüm için o hatların izolasyonu şart. Farklı izolasyon malzemeleri var, bunlar kullanılabilir. Bunun bize bir tecrübe olması lazım. Kombilerin olması gereken yer mutfaktır. İç Anadolu'da kış daha çetin geçtiği için kombiyi balkona koyamazsınız. İzmir- Antalya'da ise balkona kombi koyma alışkanlığı çok yaygın. Bu konudaki tecrübe gösterdi ki biz de kombileri mutfağa koymalıyız" dedi.

Yaşartekin tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu,
"Tüketici evde olmasa bile kombiyi kapatmamalı. Kombinin kendini dona karşı koruma özelliği yoksa ki bazı kombilerde bu olmayabiliyor. O zaman evden çıkarken bile düşük termostatlarda 15- 18 gibi sıcaklıkta çalıştırmalı. Kombideki donma kombinin iç yapısına zarar vermişse, bu da ciddi bir hasar ve büyük bir maliyettir. Diğer türlü donma sadece borularda gerçekleşmiş ise vatandaş kendisi de saç kurutma makinesi ile boruyu ısıtarak ya da sıcak su dökerek boruyu açabilir. O zaman sistem yine devreye girer."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!