Kazdağları’nda yangın kabusu

Güncelleme Tarihi:

Kazdağları’nda yangın kabusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 00:00

Kazdağları Milli Parkı yakınlarında üç ayrı noktada başlayan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Karadan, havadan helikopter ve uçakların müdahale ettiği yangınlarda 150 hektar yandı.

TÜRKİYE’nin en önemli doğal alanlarından Kazdağları Milli Parkı yakınlarında gece üç ayrı noktada başlayan orman yangını bir noktada devam ediyor. Helikopter ve uçakların havadan müdahale ettiği yangından 150 hektar alan kül olurken sabotaj ihtimali ağır basıyor.

Edremit’de ilk yangın saat 19.30 sıralarında Yolören Köyü yakınlarında başladı. Ekiplerin müdahalesi ile yangın kısa sürede söndürüldü. Yangında 3 haktar otluk ve zeytinlik zarar gördü. Ekipler tam rahat nefes alırken bu kez yine Yolören Köyü yakınlarında otluk alanda bir başka yangın daha çıktı. Rüzgarında etkisiyle kısa sürede kızılçam ağaçlarının bulunduğu alana sıçrayan yangına Edremit, Akçay, Zeytinli, Burhaniye ve Havran Orman İşletme Müdürlükleri’ne ait ekiplerin müdahale ettiği yangında 40 hektar alan kül oldu.

Gece üçüncü yangın

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, yangında kasıt olduğunu düşündüklerini, "Bu bölgede daha önce iki yangın çıkmıştı. Erken müdehaleler ile yangınlar 2 hektar 3 hektar gibi küçük zayiatlarla atlatılmıştı. Ama bu kez rüzgarın şiddetli esmesi nedeniyle kontrol altına almakta zorlandık" dedi.

İki yangının ardından orman söndürme ekipleri görev yerlerine çekilirken bu kez ilk iki yangına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Edremit ile Altınoluk arasında Pınarbaşı mevkiinde saat 01.00 sıralarında alevler yükseldi. Balıkesir, Çanakkale ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile Edremit, Havran, Burhaniye, Akçay, Kadıköy, Zeytinli ve Güre belediyelerinin itfaiye ekipleri yangına müdahale etti.

Kasıt ihtimali yüksek

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Edremit Kaymakamı Şefik Aydın ile birlikte olay yerine gelerek çalışmaları izleyip Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş’ten yangınla ilgili bilgi aldı. Vali Arslan, karaçam ve kızılçam ağaçlarından oluşan ormanlık alanda saat 01.00 sıralarında çıkan yangının rüzgar nedeniyle söndürülemediğini belirtti, "Balıkesir, Çanakkale, Bursa Orman Bölge müdürlüklerine bağlı yangın ekiplerinin yanı sıra çevre ilçe ve beldelerin itfaiye ekipleri söndürme çalışmalarına katılıyor. Yangına 55 arazöz, 10 dozer ile yaklaşık 500 personel ile müdahale ediyoruz" dedi. Aslan, yangının çıkış nedeninde kasıt bulunduğu yönünde şüphelerin olduğunu, yapılacak olan incelemenin ardından ise kesin nedenin belirleneceğini ifade etti.

ANONS YAPILDI

Zeytinli Beldesi Pınarbaşı Köyü ile Beyobası Köyü arasındaki yangın kabus gibi bir gece yaşattı. Kazdağları Milli Parkı’nın hemen sınırındaki alevler gece zaman zaman Beyobası Köyü’nü de tehdit etti. Beyobası camiinden vatandaşların evlerini boşaltması için hazırlıklı olması yolunda anons yapıldı. Ancak alevler köye doğru ilerlemeyince evlerin boşaltılmasına gerek kalmadı. Sabahın ilk ışıklarıyla havadan da müdahale başladı. 7 helikoter ile iki uçak havadan su atarak alevleri durdurmaya çalışırken yanan alanın 150 hektara ulaştığı öğrenildi. Yetkililer havadan müdahalenin başlamasıyla yangının bir süre sonra kontrol altına alınacağını düşündüklerini, Milli Park’a sıçramaması için de çaba harcandığını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!