Kayaköye'e can

Güncelleme Tarihi:

Kayaköyee can
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı sonunda restorasyona izin verdi. Fethiye'nin bu şirin köyü Ege uygarlıklarının araştırılacağı, uluslararası buluşmaların yaşanacağı merkez haline getiriliyor.

MİMAR Odaları Genel Başkanı Oktay Ekinci, 2005 yılında İstanbul'da yapılacak, ‘Dünya Mimarları Toplantısı’ kapsamında, Fethiye’deki Kayaköy'ün, ‘‘uluslararası barış, dostluk ve mimarlık buluşma merkezi'' ilan edildiğini bildirdi.

İlk hamle TÜRSAB'tan

KAYAKÖY'e gelen Ekinci, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in beğendiği projeyi Kültür Bakanlığı'nın da kabul ettiğini, Kayaköy'deki iki kilisenin ve üç evin restorasyonuna izin verdiğini açıkladı. İnanç turizmine de destek olacak projenin ilk hamlesini TÜRSAB'ın başlattığını belirtti.

Demirel'den tam destek

EGE uygarlıklarının araştırılması için Kayaköy'ün yazlık kent olarak kullanılacağını söyleyen Ekinci, ‘‘1988'den beri savunduğumuz fikir, Cumhurbaşkanımız sayesinde hayata geçiyor'' dedi.

Uluslararası yardımlar

EKİNCİ, projenin UNESCO, Kültür Bakanlığı, Mimarlar Odası, TÜRSAB, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği'nden destek gördüğünü de kaydetti. Kayaköy'deki kilise ve evlerin restorasyonunda, rölöve için ilk ölçüyü Kaymakam Cengizhan Aksoy alırken, geziye katılan mimar grubu alkışla destekledi.

Kayaköy tam 3 bin yıllık

KAYAKÖY, Fethiye'ye 8 kilometre mesafede. Tarihi M.Ö. 3000'lere dayanan Kayaköy'de antik kalıntılardan günümüze M.Ö. 4'ncü yüzyıla tarihlenen az sayıda lahit ve kaya mezarları ulaşmıştır. Kentte yamaca dayalı yapı gruplarının tamamı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde azınlıklara tanınan haklarla, 19'ncu yüzyılın ikinci yarısıyla, 20'nci yüzyılın ilk çeyreğinde iskan edilen Rumlarca yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumlar'ın Batı Trakya'daki Türkler'le mübadele edilmesi sonucu boşaltılan kentteki yapıların ahşap olanları kapı, pencere ve üst örtü sistemleri doğal etkenlerle tahrip olmuş, kent hayalet şehir görünümü almıştır. Terkedilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler biçiminde ikişer katlı 400 dolayında konut vardır. Girişte çatıdaki yağm ur sularının toplandığı zemin altlı sarnıçların bu konutların arasına serpiştirilmiş çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul binasıyla,bir gümrük binası da Kayaköy'ün yapıları arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!