Kart krizine ara formül

Güncelleme Tarihi:

Kart krizine ara formül
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2015 12:28

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, toplu ulaşım sisteminde kullanılan temassız akıllı kart krizinde ihaleyle ilgili nihai karar çıkana kadar, sorunun ulaşım sistemine yansımaması için 31 Ağustos'ta geçici süreli hizmet alım ihalesi yapacak. Bu süreçte mahkemenin esastan lehte karar alması, ihale komisyonunun yeniden değerlendirme sonucunu bekleyecek olan ESHOT'un sistemin devamı için son alternatifi yeni ihale yapmak olacak.

Haberin Devamı

Elektronik temassız kart sistemi ihalesini 16 yıldır İzmir'de bu hizmeti veren Kentkart firmasının kaybetmesi ve Kartek firmasının kazanmasıyla kriz, KİK ve mahkeme kararlarıyla her ay daha da büyüdü. Kentkart'ın Kamu İhale Kurumu'na yaptığı Kartek'in yeterli iş deneyimini sahip olmadığı yönündeki itirazları reddedildikten sonra ESHOT, Kartek'le sözleşme imzaladı. Ancak, devrin gerçekleştiği 1 Haziran'dan itibaren ulaşım sisteminde kriz yaşandı. Kartlar okunmadı. Yolcular mağdur oldu. Belediye yönetimi bir süre kartsız geçişlere izin verdi. ESHOT ve yeni firma Kartek, eski firma Kentkart'ın şifre ve kodları eksik verdiğini iddia etti. Savcılığa başvuruldu. Temmuz ayından itibaren Kartek kendi sistemini kurdu.
Toplu ulaşım sisteminde yeni döneme geçilirken bu kez Ankara 11. İdare Mahkemesi, Kentkart firmasının itirazlarını reddeden KİK kararının iptali için açtığı davada, Kentkart'ı haklı bularak yeni firma Kartek'in iş deneyiminin yetersiz olduğu gerekçesiyle KİK kararının yürütmesini durdurdu. Dava esastan görüşülmeye devam etti. KİK, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda ihaleyle ilgili düzeltme işlemi belirlenmesi kararı aldı. Aynı süreçte, ESHOT'un yaptığı başvurular sonucu Kentkart şirketi de kamu ihalelerinden 1 yıl men edildi.

Haberin Devamı


KİK'in düzeltici işlem kararının tebliğ edilmesinden sonra ESHOT ihale komisyonu düzeltici işlem belirlenmesi için bilgi ve belgeleri yeniden değerlendirmeye aldı. Kentkart şirketine Ocak ayında yapılan ihaleye verdiği teklifi ve süresini yenilemesini istedi. Kartek'in ise mahkeme kararı doğrultusunda yeniden değerlendirme kapsamı dışında kalacağı öğrenildi. Komisyon'un bu karar doğrultusunda Kartek'in sözleşmesini feshetmesi de bekleniyor. Ancak, ihaleyi ya Kent Kart şirketine'ne vermesi yada iptal etmesi bekleniyor.
ESHOT Genel Müdürülüğü, bu kaosun toplu ulaşımda yolculara yansımaması için Kamu ihalelerinde acil durumlarda başvurulan 21-B'ye göre hizmet alımı yapacak. Bu doğrultuda karar alan ESHOT 31 Aralık'ta davet ettiği firmalarla pazarlık yapacak. Hizmet alımının kapsama süresi sırasında ESHOT'un Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği KİK'in ihaleyi onaylayan kararının, esastan görüşülmesini tamamlaması ve KİK kararını onaylamasını bekleyecek. Öte yandan ihale komisyonu da bu süreçte ilk ihaleyle ilgili kararını verecek. Ya Kent Kart şirketine ihaleyi verecek yada ihaleyi iptal edecek. Her iki halde de ulaşım sistemi kirizi bir süre daha aşamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!