Ege Haberleri

    Karadeniz’in el sanatları ve tatları çok beğenildi

    Elif DEMİRCİ / İZMİR, (DHA)
    08.05.2010 - 21:07 | Son Güncelleme:

    KARADENİZLİLER, izmir Kültürpark Fuar Alanı’nda yöresel el sanatları ile tatlarını İzmirliler’in beğenisine sunuyor. Horon eşliğinde bir yanda Vakfıkebir ekmeğine tereyağı sürülürken diğer yanda çay demini alıyor,  Madur Dağı’nın çiçek balına kaşık salınıyor. İzmirli kadınlar ipek kumaşa el tezgahlarında işlenen nakışlı örtüleri ve Tokat’ın soğuk batiğini hayranlıkla inceliyor.Tokat’a büyük ilgiizmir’de düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kurultayı kapsamında 5 Mayıs’ta Kültürpark Fuar Alanı 3 ve 4 No’lu Hol’de Karadenizliler, yöresel ürünlerini ve el sanatlarını sergiledi. Tokat’ta sadece üç kişi tarafından elde yapılan soğuk batikten fular, pareo ve örtüler büyük ilgi görüyor. Bu sanatı yaygınlaştırmayı amaçlayan girişimci kadınlardan Bilge Tombul, son beş yılda ankara’nın soğuk batikle çok ilgilendiğini ve kendilerinden aldıkları ürünleri ihraç ettiklerini söyledi. Rize’de kadınların el tezgahlarında kenevire işledikleri nakışlı örtüler de 125 - 200 satışa sunuluyor. Trabzon Sürmene’nin geleneksel şimşir kaşıkları, fuardan bir hatıra ile ayrılmak isteyenlerin tercihi oluyor. Yöresel organik gıda ürünlerinin satıldığı stantlar el sanatlarından daha kalabalık. Marmelatlar da varMerzifonlu İsmail Duran, anneannesinden öğrendiği kuşburnu, kızılcık ve yabani elma marmelatlarını, İzmirliler’e tattırırken ürününün mide ağrısı, nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi geldiğini vurguluyor. Vakfıkebir ekmeğinin üzerine tereyağını sürenler üzerine Gümüşhane’nin pestil ve kömesinin yiyor. Gençler yöresel kıyafetleriyle horon ederken demlenen Rize çayının kokusu stantlara yayılıyor. Kimi Madur Dağı’nın çiçek balına kaşık salıyor kimiyse peynirin, pekmezin tadına bakıp, fındığı avuçluyor. İzmirliler tarafından büyük ilgi gösterilen fuar, bugün kapanacak.

     

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNAN HABERLER

        Sayfa Başı