Kara gün dostu

Güncelleme Tarihi:

Kara gün dostu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2012 00:00

ADINI anavatını sakızdan alan Sakız Adası geçtiğimiz hafta tarihinin en büyük yangın felaketini yaşadı.


 Yunanistan’ın 5’inci büyük adası Sakız’da Agios Markos Köyü yakınlarında başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın günlerce sürdü. Adanın en güzel ormanları kül olurken yaklaşık 2 milyon sakız ağacından 450 bini yandı. Dünyanın bir numaralı sakız üreticisi Sakız adasındaki yangının 75 tonluk üretim kaybına neden olacağı, sadece bu üründeki zararın 6 milyon Euro’ya ulaşacağı açıklandı.
Dostuğumuzu göstereceğiz
Büyük yangın sonrası yaralarını sarmaya çalışan Sakız Adası’na ilk yardım teklifi ticari olarak en büyük rakibi olan Çeşmeli turizmcilerden geldi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Sakız Adası Valiliği’ne göndereceği yazıyla sakız üretimindeki açığı biraz olsun kapatmat için 5 bin sakız fidanının temin edip dikme teklifinde bulunacak. Tekliflerinin kabul edilmesi halinde ekip olarak Sakız Adası’na gideceklerini ve fidanları dikeceklerini belirten ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, “İçimizi acıtan yangın sonrası eski günlerine dönmesi yıllarını alacak olan Sakız Adası’na böyle bir katkıda bulunmak istedik. Şimdilik Çeşme’den temin edeceğimiz 5 bin fidan ile karşı tarafa yardım edeceğiz” dedi.
Yaralarını sarmaya çalışan Sakız Adası’na destek olmak istediklerini belirten ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, “Çeşmeli otelcilerden gelen talepler doğrultusunda Sakız Adası’nda yardım etmek istiyoruz. Komşusuz bu durumdayken turizmciler olarak bunu yapmak bizim görevimiz. Sakız Adası’na ilk başta beş bin fidan dikmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde yazımız Sakız valiliğine ve gerekli resmi kurumlara ulaşacak. Kabul etmeleri durumunda hemen işe koyulacağız. Yunan ve Türk dostluğunu bir kez daha göstermek istiyoruz. Bugün onların başına gelenler yarın bizim başımıza da gelebilir. İyi niyet göstergemizi olumlu karşılayacaklarından şüphemiz yok. Dünyanın sakız ihtiyacının büyük bölümünü tek başına karşılayan Sakız Adası’nda yapacağız fidan dikimi ile bir ilki gerçekleştireceğiz” dedi.
Bu örnek olsun
ÇEŞTOB’un yapacağı teklif ile diğer sivil toplum kuruluşları, dernekler ve yerel yönetimlerinde elini taşın altına koyması gerektiğini savunan Öncel, “Yunanistan’ın Sakız Adası’nın önemini tüm dünya biliyor. Bir insan olarak o manzarayı gördüğümüz zaman içimiz acıyor. 2 milyon sakız ağacından yaklaşık 500 bini yanıp kül oldu. Herkesin de bir gün kendi başına geleceğini unutmayıp yardım etmesi lazım. Sakız Adalıların
bu durumdan en kısa zamanda çıkmasında elimizden birşey geliyorsa
ne mutlu bize” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!