Kalbe lazer şifası

Güncelleme Tarihi:

Kalbe lazer şifası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege Bölgesi'nde ilk kez Ege Üniversitesi Hastanesi'nde emanet lazer cihazıyla bir hastanın damarındaki darlık açıldı, by pass olmaktan kurtarıldı.

Balon ve kafes yönteminden sonra damarlardaki darlığı açmaya yarayan lazer yöntemi emanet cihazla Ege Bölgesi'nde ilk kez Ege Üniversitesi Kardiyoloji Kliniği'nde uygulanmaya başlandı.

Başarılı oldu

DÜNYA çapında yeniliklere imza atan Ege Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde, Ege Bölgesi'nde ilk kez damar darlıklarının açılmasında lazer yöntemi kullanıldı. Bir firmanın deneme amaçlı kliniğe bıraktığı emanet cihazla gerçekleşen müdahale başarılı oldu.

Riski daha az

65 yaşındaki emekli profesör Turgut Gönül'ün by pass olmasına gerek kalmadı. Kapalı damarlara balon ve kafes yöntemi uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Cüneyt Türkoğlu, ‘‘Özellikle tekrarlayan damar darlıklarında hastayı ameliyatsız sağlığına kavuşturuyor’’ dedi.

1 günde taburcu

LAZERLE damar içine belli güçte ışın vererek darlık yapan dokuların yakıldığını belirten Türkoğlu, ‘‘Hastamıza altı ay önce balon yapıldı, kafes koyuldu. Ancak kafes içinde darlık tekrarladı. Lazerle açtık. Üstelik bir günde de taburcu oldu’’ diye konuştu.

By pass’a gerek kalmadan

LAZER teknolojisinin son bir kaç yılda çok geliştiğini ve damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Türkoğlu, ‘‘Bu yöntem balonla açılamayan, engebeli dediğimiz darlıklarda ya da daha önce açılmış tekrarlayan darlıklarda yararlı. Hastayı by passtan kurtarıyor. Ayrıca by pass yapıldığında bacaktan alınan damarlarda genelde yeniden darlık oluşabiliyor. Birinci by passta ölüm oranı yüzde 3, ikincisinde bu oran yüzde 10'u buluyor. Bu yöntemle ameliyat sonrası darlıklar da açılıyor. Tekrar ameliyata gerek kalmıyor’’ dedi.

10 hasta programda

250 bin dolar değerindeki cihaza henüz sahip olmadıklarını, ancak firmanın demonstrasyon amacıyla üç haftalığına kendilerine bıraktığını belirten Türkoğlu, ‘‘Yurtdışında lazer yöntemiyle ilgili çalışmalar yaptık. Cihazı ve kullanımını biliyoruz. Firmanın kısa süreli kullanımımıza sunmasıyla hastamız Turgut Gönül gibi tekrarlayan ve ameliyat sonrası damar darlığı oluşan hastalarımıza yöntemi uygulayacağız. 10 hastamızı programa aldık’’ dedi.

DÜNYADA: 1992'de dünyada ilk kez hamile kadınlarda şua almadan ulturasonla kalp kapağı açma işlemi gerçekleştirildi.

TÜRKİYE: 1991'de Türkiye'de ilk olarak kalp damarlarında darlık yapan parçanın çıkartılması işlemi.

EGE: 1987'de Ege Bölgesi'nde ilk kez balon uygulaması başlatıldı.

EGE: 1987'de Ege Bölgesi'nde ilk kez kalp kapaklarının genişletilmesi işlemi.

İZMİR: 1993'te İzmir'de ilk kez kafes koyarak damar açma işlemi.

Klinik bilimsel etkinliklerde de ilklere imza attı. Avrupa Kardiyoloji Kongresi'nde, 8 tebliğle en fazla bildirisi kabul edilen klinik oldu.

Fotoğraf: Tolga ADANALI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!