Kahramanlar kenti

Güncelleme Tarihi:

Kahramanlar kenti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Ege'nin şirin kenti Çanakkale'nin mahalleleri, cadde ve sokaklarında tarihe geçmiş paşaların, komutanların, sanatçıların, gazetecilerin adı yaşatılıyor

TARİH sayfalarında adı, dünyanın en kanlı savaşlarından biriyle anılan Çanakkale, yerleşim alanlarına verilen isimlerle de ‘‘Kahramanlar Kenti’’ oldu. İl merkezindeki yedi mahalleden beşine, ünlü paşalar İsmet Paşa, Fevzi Paşa, Kemal Paşa, Barbaros Hayrettin ve Cevat Paşa'nın adı verildi.

Namık Kemal ismi

BİR mahalle vatan şairi Namık Kemal'in adını taşırken, yedinci mahalleye de Çanakkale'nin ünlü rüzgarından esinlenilerek Esenler denildi. Kentin 444 cadde ve sokağı da, savaşlarda kahramanlıklar gösterenler, ordu mensuplarıyla ünlü Türk büyüklerinin adını taşıdı.

Asker ağırlıklı

YUNUS Emre ve Evliya Çelebi gibi gönül elçileri, deniz savaşlarının ünlü reisleri Salih Reis, Piri Reis, Turgut Reis ile savaşlarda anıtlaşan Nene Hatun, Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı, kahraman paşa ve subaylarından Asaf Paşa, Cevat Paşa, Arap İbrahim Paşa, Binbaşı Nazmi Bey gibi isimler seçildi.

Şehit gazeteciler

ŞEHİTLER diyarı Çanakkale'yi yönetenler ve yaşayanlar, şehit gazetecileri ve ülkeye büyük emeği geçenleri de unutmadı. Suikast sonucu yaşamını yitiren Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ile Bahriye Üçok, Muammer Aksoy da ölümsüzleşti.

İşte örnekler

ÇANAKKALE'nin caddeleri Kayserili Ahmet Paşa, İnönü, Atatürk, Arap İbrahim Paşa, Miralay Şefik gibi adlar taşırken, özellikle Güneydoğu'da vatani görevini yaparken şehit düşen er, subay ve öğretmenlerin adı sokaklarda yaşatıldı. Şehit Özgür Gençoğlu, Eşref Bitlis, Mustafa İzzet Paşa, Hilmi Bey, Mehmet Çavuş, Kubilay, Kalafat Mehmet Paşa, Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş, Köprülü Mehmet Paşa, Oruç Reis, Kocayusuf, Hızırreis, Arap Tahsin, Bombacı Veli, Atilla, Pilot Tevfik Tatarer, Karacaoğlan, Gazi Osman Paşa, Turgutreis, Ziver Paşa, İsmail Hakkı Bey, Şehit Sadettin Çoban, Şehit Sunay Biçer, Yüzbaşı Kemal, Pilot Kaya Künelgin, Zübeyde Hanım, Havan Tabya, Sokullu Mehmet Paşa, Piyale Paşa, Alemdar Paşa, Reşit Paşa, Hasan Paşa, Kılıç Ali Paşa, Kazım Karabekir, Evliya Çelebi, Kocaçimen, 57. Piyade Alayı, Orhangazi, Lala Şahin Paşa, Evrenos Bey, Süleyman Şah, Yusuf Hoca, Arıburnu, Ordu, Çimenlik, Fatih, Asaf Paşa, Hacı Yahya, Nene Hatun, Yunus Emre, Nusrat Mayın, Şevketbey, Yüzbaşı Hakkı, Dardanos, Adnan Adıvar, Binbaşı Nazmi Bey, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Bey, Kanuni, Malazgirt, Yarbay Şefik ve Hamdibey, Çanakkale sokaklarından sadece bazılarının ismi.

Çanakkale Savaşları'nda destan yazan kahramanların adı bugün cadde ve sokaklarda yaşatılıyor. Efsanevi kahramanların ayak bastığı topraklar, yıllar sonra adlarını taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!