Kadınlara kan çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara kan çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 00:00

KIZILAY Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, kadınların daha çok kan bağışlaması için kampanya başlattıklarını belirtti.

Haberin Devamı


Türkiye’deki kadınların beslenme biçimi ve genetik gibi pek çok faktörden dolayı hemoglobin oranlarının düşük olduğunu, ancak bunun kan bağışını engelleyemeyeceğini söyleyen Gök, “Toplumda genellikle zayıf olarak görülen kadın yerine erkeklerin kan vermesi tercih ediliyor, ancak bu çok yanlış bir algı” değerlendirmesini yaptı.


Her sokağa bir gönüllü
Kadın kan bağışı oranının Avrupa’da yüzde 35, Türkiye’de yüzde 8 olduğuna dikkat çeken Gök, “Nüfusun yarısını oluşturan, zaten annelik vasfından dolayı hayat veren kadınlar bu kan bağışı işine el atarsa, biz çok ileri noktalara taşınabiliriz. Lütfen kan bağışı konusunda sistemi desteklesinler” dedi. Proje kapsamında her sokakta bir gönüllü kadın bulacaklarını anlatan Gök, şunları söyledi:


Ege’den Türkiye’ye örnek
“Bu gönüllüler, sokağındaki diğer kadınlara fazla değil, 40 dakika eğitim verecek. Bu eğitimlerde aracı götürmek, kan bağışı istemek yok. Sadece bilinç verilecek, ‘Oturun bağışçı olmayı düşünün. Kan değerlerinize baktırın, aile hekiminizle görüşün, uygunsa yarım saatinizi Kızılay’a ayırarak bağışta bulunun’ diyeceğiz.”
Pek çok sağlık konusunda kadınların, annelerin internet ortamında çok güçlü kampanyalar yaptığını vurgulayan Gök, “Kan bağışı konusunda da yaratacaksa en büyük duyarlılığı kadınlar yaratacaktır. Bu yüzden biz Ege Bölgesi olarak örnek olmak, bu seferberliği Egeli kadınlarımızın desteğiyle tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!