İzmirli sanayicilere Gül morali

Güncelleme Tarihi:

İzmirli sanayicilere Gül morali
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 13:59

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmirli sanayicileri makamında kabul etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Yönetim Kurulu üyeleriyle Çankaya Köşkü'nde görüşen Gül, “Ekonominin, kalkınmanın, zenginleşmenin motoru sizsiniz” dedi. Gül, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için de üst düzeyde çaba gösterdiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

EBSO Yönetim Kurulu, Ankara temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar liderliğindeki heyete Cumhurbaşkanı Gül, ekonomiden EXPO 2020 adaylığına kadar mesajlar verdi. Başka kentlerden yoğun olarak yaşanan göçlerin İzmir'in işini zorlaştırdığını söyleyen Gül, ancak herkesin bunun farkına vardığını ve kenti sahiplendiğini ifade etti. Sanayi üretim kapasitesi açısından İzmir'in yerinin farklı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Ülkemizin dinamosu sizsiniz. Ekonomiyi takip eden, ülkemizin kalkınmasının, zenginleşmesinin motoru sizsiniz. İzmir'in sorunları konuşulurken gelişmesi de göz ardı ediliyor. İzmir'i daha çok gündeme getirmeli” dedi.

 

Haberin Devamı

İzmir'de başta İzmir-İstanbul Otoyolu olmak üzere ulaşım ve altyapı alanında büyük projelere başlandığını, geçmişte 10-15 yılda yapılan işlerin şimdi daha kısa sürede gerçekleştirildiğini hatırlatan Gül, “5-10 yıl içinde İzmir'in yeri çok farklı olacak. İzmir'de büyük bir potansiyel birikiyor. Büyük bir patlama olacak döneme yaklaşıyorsunuz” diye konuştu.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir'in toplam gelir ve tahsilattaki payının yüzde 10.81 olduğunu, üretimin yüzde 9'unu, katma değerin yüzde 14'ünü gerçekleştirdiğini, istihdamın da yüzde 10'unu sağladığını ifade etti. Petkim'in Aliağa'da 5 milyar doları aşan yatırımla kuracağı rafinerinin yanısıra, organize sanayi ve serbest bölgelerde inşaatına başlanılan fabrikalarla hükümetin başlattığı ulaşım ve demiryolu projelerinin önemini vurgulayan Ender Yorgancılar, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat yapacak güçteyiz. Makine ve imalat parkına sahibiz. İzmir'in kapasite kullanım oranı ve enerji kullanımı Türkiye ortalamasının üzerinde, ihracatımızda artış var. Ancak Türk sanayicisi olarak önümüzdeki engellerin kaldırılıp dünyadaki rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele etmek istiyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı ile Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında sanayicinin taşıdığı endişeleri de Cumhurbaşkanı Gül'e aktaran Yorgancılar, “Toplu İş İlişkileri Kanunu ile çalışma hayatında barışı ve huzuru sağlayacak sistem kurulmalı. Özellikle TTK'da ekonomik suça ekonomik ceza yerine hapis cezası getiren maddeler var. Şirketleşmeyi, kurumsallaşmayı önleyici hükümler bulunuyor. Bunlar değişmeli. Çekten dolayı hapis yatanlar yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte tahliye edildi. Ancak yeni TTK'nın uygulanmaya başlamasıyla birlikte 1 milyon 400 bin şirket olumsuz yönde etkilenecektir” dedi.

 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül de, doğru olan yasal düzenlemelerin önceki dönemlerdeki koalisyon hükümetlerinin aksine şimdi kısa zamanda TBMM'den geçirilebileceğine işaret etti. Kanunlardaki değişikliklerin TBMM Genel Kurulu'na gelmeden önce daha yazılma aşamasında tarafların katılımıyla çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, “TTK'da şirketlerde paravan ve gerçek idarecilerin ayrı olduğu bir yapı çıkabilir. Sendikalar Yasası da önemli. Türkiye 1970'li yıllarda önemli şeyler kaybetti. Ölçü kaçmamalı” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için uluslararası alanda çaba gösterdiğini de bildirdi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek olmak üzere Cumhurbaşkanı Gül'ü İzmir'e davet etti. Ender Yorgancılar, “Sayın Cumhurbaşkanım, geçen defaki EXPO tecrübesini birlikte yaşadık. Dünyada bir İzmir algısı oluştu. Verdiğiniz desteğe teşekkür ediyoruz. EXPO'yu 2020 yılında Türkiye ve İzmir'e kazandırma çalışmalarımızdaki motivasyonu, kentimizin moralini artırmak için sizi İzmir'e davet ediyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

İzmir'in EXPO 2020 adaylığına Ankara'dan da büyük destek verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Her cumhurbaşkanına, başbakana ve bakana İzmir'in EXPO adaylığı için ısrar ediyorum” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!