İzmirli iade istiyor

Güncelleme Tarihi:

İzmirli iade istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2010 22:56

Haberin Devamı

izmir’de toplu ulaşımdan yararlanan öğrenci, işçi, esnaf, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan, mahkemenin iptal ettiği ulaşım zamlarına göre, 6 ay boyunca ceplerinden çıkan fazla ödemelerin iadesini istedi.  izmir 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmesini daha önce durdurduğu 1 Haziran 2009 tarihli Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım zamlarını iptal etmesi, Aralık 2009 tarihine kadar uygulanan zamlı tarifeye göre İzmirlilerin cebinden çıkan fazla ödemenin de geri verilmesinin yolunu açtı. Ulaşım zammını iptal eden davayı açan Birlikte Başaracağız Platformu üyesi ve avukatı olan Eşitlik ve Demokrasi Partisi izmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, Büyükşehir Belediyesi’nin hukuka uygun hareket etmesini ve zam farklarını ödemesini istedi. Cangı, kentkartların hafızasında ne kadar biniş ve dolum yapıldığının belli olduğunu, 6 aylık harcamanın kartlara geri yüklenebileceğini söyledi. Cangı, bu uygulamanın pratik olmaması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin 6 ay süreyle eski tarifeye dönmesini önerdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, izmir 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı ve Cangı’nın önerileriyle ilgili yorum yapmadı. Kocaoğlu, Mahkeme’nin gerekçeli kararının ellerine geçmediğini, kararın gelmesinden sonra hukukçular ve yetkili bürokratlarla değerlendirme yapacaklarını söyledi. Toplu ulaşımdan yararlanan ve kentkart kullanan İzmirliler ise zam farklarının ödenmesini istedi. Öğrenci, işçi, esnaf başta olmak üzere dargelirliler enflasyonun üzerinde yapılan artıştan dolayı ödedikleri paraları geri verilmesini talep etti. Haziran 2009’da tam biletin 1.35 TL’dan 1.50 TL’ye, indirimli tarifenin ise 0.67 TL’den 0.90’a çıktığını dile getiren İzmirliler, tam için bir gidiş-bir gelişte 30 kuruş, indirilmede ise 23 kuruş fazla ödendiğini söyledi. Ayda 9-10 TL tutacak bu rakamın 6 ay için 60 TL olacağına dikkat çeken İzmirliler, Başkan Aziz Kocaoğlu’dan mahkeme karırına uymasını istedi. İzmirlilerden bazılarının görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

Can Alaygut (Öğrenci): Biz öğrenciler ailelerimizden gelen harçlıklarla zor geçiniyoruz. Cebimizden geçen 1 Kuruş bile çok önemli. Bunun içen 6 ay boyunca her binişte ödediğimiz 23 kuruşluk farkların geri verilmesi, önümüzdeki eğitim döneminde bizi çok rahatlatacaktır. Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin de çok bulduğu zamlarla bizden aldığı fazla paraları bir an önce ödemeli.

Haberin Devamı

Yücel Hancı (aşçı):Zaten ekonomik krizden dolayı maddi olarak olumsuz etkilendik. Bir de ulaşım zamları bizi zorda bıraktı. Zamların mahkeme tarafından iptal edilmesi, yapılan işin hatalı olduğunu gösteriyor. Belediye, paramızı geri versin.

Şükrü Atılbaz (Eczane çalışanı) : Ulaşım ücretlerine yapılan zamlar tüm kentliyi ilgilendiriyor. Asgari ücretli de öğrenci de ulaşımın düşük olmasını ister. Büyükşehir Belediyesi haksız. Bu nedenle fazla ödemeler geri iade edilmeli.

Çağla Bıyıklı (öğrenci): Öğrenciler maddi açıdan zor dönemden geçiyor. Üniversite öğrencilerinin bursları kaldırıldı. Lise öğrencileri de ailelerine bağımlı. Ulaşım için harcadığımız paralar çok. Büyükşehir, zam farklarını kentkartlarımıza geri doldursun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!