İzmir'de ilçelerde ne oldu?

Güncelleme Tarihi:

İzmirde ilçelerde ne oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 14:19

İZMİRLİ seçmenin cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihi yüzde 58 ile Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan İzmir'den yüzde 33 oy aldı. AK Parti 30 ilçeden sadece Kiraz'da en çok oyu alırken Selahattin Demirtaş, HDP oylarını ikiye katladı. 652 bin 341 seçmen sandığa gitmedi. AK Parti yerel seçime göre üç puan düşük almasını, "Sandığa gitmeyen seçmen benim seçmenimdi" sözleriyle savundu.

Haberin Devamı

İzmir'de Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı resmi sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçiminde 'çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu 1 milyon 382 bin 641 oy, AK Parti'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan 786 bin 967 oy, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş ise 188 bin 099 oy aldı. İhsanoğlu, geçerli oyların yüzde 58'ini, Erdoğan yüzde 33'ünü, Demirtaş ise yüzde 7'ini almış oldu. İzmir'de 3 milyon 46 bin 5 seçmenden 2 milyon 393 bin 664 seçmen sandığa gitti. 2 milyon 357 bin 707 oy geçerli sayıldı. İzmir'de 652 bin 341 seçmen sandığa gitmedi. 35 bin 957 oy geçersiz sayıldı. Seçime katılım yüzde 78 oranında oldu. 30 Mart'ta seçime katılım oranı yüzde 90'dı. İzmir'de seçime katılımın en düşük olduğu ilçe Buca'da oldu. 332 bin 877 seçmenden 252 bin 239'u oy kullandı. 80 bin 638 kişi sandığa gitmedi. CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül bunun nedenini "Buca göç alan bir ilçe. Vatandaş, memleketine gitti. Mevsimlik tarım işçileri, inşaat işçileri görevleri nedeniyle oy kullanamadı" sözleriyle açıkladı.

Haberin Devamı

CHP ve MHP'nin yanısıra diğer dokuz partinin de destek verdiği 'çatı adayı' İzmir'in Kiraz dışındaki tüm ilçelerde en çok oyu aldı. Yerel seçimde CHP'den MHP'ye geçen Kiraz'da Erdoğan'ın oyu yüzde 50'ye çıkarken İhsanoğlu yüzde 46'da kaldı. İhsanoğlu yüzde 76 oranında oy aldığı Karşıyaka'da Erdoğan yüzde 18 oy oranı ile dip yaptı. AK Parti İzmir'de yerelde iktidar olduğu Selçuk, Torbalı, Menderes, Kemalpaşa, Kınık ve Ödemiş'te de aldığı oy oranı yerel seçimin gerisinde kaldı. İhsanoğlu, AK Parti'nin kalelerini Selçuk'ta yüzde 61, Ödemiş'te yüzde 52, Torbalı'da yüzde 47, Kemalpaşa'da yüzde 48, Kınık'ta yüzde 55, Menderes'te yüzde 56 ile yıktı. MHP yerel seçimde kazandığı Kiraz'da cumhurbaşkanlığı seçiminde destek bulamadı. Kirazlılar, Erdoğan'a yüzde 50 oranında destek verdi. İzmir'in tatil yöreleri Dikili, Çeşme ve Foça'da İhsanoğlu'na destek yüzde 73 oranında oldu. İzmir'de oylarını artıran Selahattin Demirtaş, en çok artışı Menemen ve Karabağlar sağladı.

"AK PARTİLİ SEÇMEN SANDIĞA GİTMEDİ"

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Partili seçmenin sandığa gitmediğini öne sürerek, İzmir'de birleşen 11 parti, 24 ilçe ve bir büyükşehir belediyesi karşı mücadele ettiklerini ve her üç kişiden birinin oyunu aldıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Haberin Devamı

"Biz CHP'li ve MHP'li seçmenin sandığa gitmeyeceğini düşünürken Dikili, Foça ve Çeşme'de oy artışı oldu. Bizim seçmenimiz, memleketine gitti, iş nedeniyle kent dışına çıktı ve sandığa gidemedi. Eğer katılım oranı yerel seçim düzeyinde olsaydı oy oranımız artardı. Biz bir aylık yönetim olarak miting hazırlıklarının yanısıra sandıklarda teşkilatlandık, Sonuç Alma Sistemi'ni en iyi şekilde çalıştırdık, sandıklara sahip çıktık. Oylarımızı koruduk. Genel seçimde çok daha iyi sonuç alacağız" dedi.

"AK PARTİ OY KAYBETTİ"

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İzmir'de AK Parti'de oy düşüşü olduğunu öne sürerek, "AKP yerel seçime kıyasla oy düşürdü. İzmirli seçmene teşekkür ederim. Örgüt de çok büyük çaba gösterdi. Sınırlı imkanlara rağmen iki aydır kapı kapı dolaşarak adayımızı tanıttılar. 30 ilçemizde köylerde beldelerde güzel bir kampanya yürüttük. Yerel seçimden çıkmışken böyle bir performans göstermek sadece CHP örgütüne ait bir özelliktir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!