İzmir'de Hürriyet rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

İzmirde Hürriyet rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2013 16:09

Hürriyet Dünyası, medyadaki yeni kuralları, gelişme ve değişim sürecini İzmir iş dünyasıyla paylaştı.

Haberin Devamı

İÇ turizm hareketliliğine katkı koymak amacıyla düzenlenen Hürriyet Kırmızı Kent Ödülleri kapsamında Hürriyet Dünyası, İzmir iş dünyasıyla bir araya geldi. Swissotel Büyük Efes’te gerçekleştirilen, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) ev sahipliği yaptığı, “Oyunun Yeni Kurallarını Okumak” isimli toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti Milletvekili İlknur Denizli, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, medya dünyasında hızlı bir gelişme ve değişim yaşandığını dile getirdi. Akgerman, “Eskiden sadece gazete ve dergiler hakim iken, basılı medyanın işi rekabet nedeniyle giderek zorlaşıyor. Işıklı radyolar, kısıtlı süreli yayın yapan tek kanallı renksiz televizyon, ardından renkli televizyon, hızla artan ve çeşitlenen kanal sayısı, kablo TV derken internet altyapısının gelişmesi ve internet tabanlı medya çeşitlenmesiyle bugün medya dünyası müthiş bir dönüşümün içinde bulunuyor. Bu süreçte her kapının sosyal medyaya çıktığını da görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İzmirde Hürriyet rüzgarı

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman

Değişime ayak uydurmayan yok olur

Medya kuruluşları için kendini yenilemek ve değişime ayak uydurmak gereğinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini dile getiren Bülent Akgerman, Hürriyet’in de bu süreçte tereddütsüz adımlarla medya dünyasının nabzını en iyi tutanlar arasında olduğunu görmekten mutluluk duyduklarını kaydetti. Yeni düzende yasakçılık, düşünce kontrolü ya da sansür uygulamanın olanaksızlığı ve anlamsızlığının ortada olduğunu vurgulayan ESİAD Başkanı, şöyle devam etti:
“Yeni medya platformlarının yardımıyla ortaya saçılan görüşler herkesin hoşuna gitmek zorunda değil. Alışmadığımız, çoğumuza ters gelen aykırı düşüncelerin sosyal medya yoluyla daha çok yaygınlaşabileceği bir dönem bizi bekliyor. Beğenilmeyen bir düşünceye karşı çıkmanın tek yolunun buna yine düşünce ile cevap vermek olduğunu artık iyice içselleştirmemiz şart. Yeni medyanın demokrasiyi geliştirici, tabana yayıcı rolü bizce üzerinde önemli durulması gereken konuların başında geliyor. Bu noktada da demokrasilerin vazgeçilmez unsuru basın özgürlüğüne gelecekte daha çok ihtiyacımız olacak. Basın özgürlüğünün gerekliliğinin altını kalın bir şekilde çizmenin, dünyanın neresinde olursa olsun her türlü geri veya yanlış gidişe karşı çıkmanın başta demokrasinin içinde doğmuş sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesin görevi olduğuna inanıyoruz.”
Bülent Akgerman, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısının İran ve Çin’i geride bırakarak dünyada birinci olmasının düşündürücü olduğunu da söyleyerek, son dönemde çeşitli çevrelerde yaşanan kutuplaşmanın kendilerini üzdüğünü sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İzmirde Hürriyet rüzgarı

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu

Bir yıl önce düğmeye basıldı

İzmir’de her zaman kendini evinde hissettiğini ifade ederek konuşmaya başlayan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, bir yıl önce çalışmalarına başlanan Hürriyet Dünyası oluşumu hakkında iş dünyasına bilgi verdi. Medya sektöründe yaşanan değişimi anlatan Berberoğlu, gelişmeyi teknoloji merdivenine benzeterek şöyle konuştu:
“Eskiden işin teknolojisinde tek taraflı bir trafik vardı. Şimdi dijitalle birlikte trafik iki yönlü hal aldı. Kağıtta toplam gelirimiz, satış ve reklamdan ibaret. Şu anda ileride gazetelerin satışını artacağını düşünen yoktur. Gazete fiyatlarını artıracak bir kurumun olacağını da düşüneniz yoktur. Toplam gelirlerimiz 10 yılda herhangi bir zaman diliminde azalacak. Giderlerimiz mutlaka artacak. Gelir gider farkımız yüzde 20 civarında. Günün sonunda sadece gazetecilik yapsam, haber yazsam, fotoğraf çeksem, 10 yılda gelir dengem nefes alamaz olacak. Biz de bir yıl önce bir sürecin düğmesine bastık.”

Haberin Devamı

İzmirde Hürriyet rüzgarı

Gelir ve ağımızı çeşitlendiriyoruz

Geçen yıl başlayan değişim sürecini anlatmak, İzmirlilerle dertleşmek için kentte bulunduklarını dile getiren Enis Berberoğlu, şöyle devam etti: “Bir yıllık sürecin adını koyalım istedik. Daha yalın bir organizasyonla sizin karşınıza geldik. Hürriyet, gelirlerini artık çeşitlendirmek istiyor. Webden, mobilden, tabletten daha fazla gelir sağlamak istiyoruz. Günün sonunda da Hürriyet markası kendi felsefesiyle yoluna devam edecek. Bu süreçte kağıt değişmeyecek. Kağıt, kağıt olarak kalabilmek için başına bunların gelmesi gerekiyordu. İlk başta dijitali yok saydık ama çok büyük yanlış yaptık. Dijitale göre bir kağıt yapmaya çalıştık. Bu süreçte TV’lere benzemeye çalışan gazeteler battı. Son olarak kağıt gibi dijital gibi yapma dönemi başladı. Bu süreçte kağıdın geleneği devam edecek. Dijital devrimle geleneksel gazetecilik dediğimiz bu. Dijitalleşme ayrı bir konu. Orası bizim mücavir alanımız. Oradaki angajman ve içerik farklı. Siz haberlerinizi bize ileteceksiniz. Biz uygun mecralarla size ulaştıracağız. Webe, tablete, mobile ya da akıllı telefona girecek. Ben ise haber üretmeye devam edeceğim. Olur da bu süreçte kağıt baskısını da durduracak en son kurum yine Hürriyet olacaktır.”

Haberin Devamı

İzmirde Hürriyet rüzgarı

Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi

Yazı işlerinden yayın masasına

Değişimle birlikte global çağın yazı işleri masasından yayın masasına geçişini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge ise, “Bundan gurur duyuyorum. Bunu internetin başında olduğum dönemde Enis Berberoğlu ile hep konuştum. Enis, bu konuda bize iyi bir kaptanlık yaptı. Dijital çağda yayın masası oluşturduk. Şu anda yurtiçi, yurtdışı ve bölgeleri o yayın masasından götürüyoruz. Bu dünyada bir ilki gerçekleştirdik ve iyi gidiyoruz” dedi.

İzmirde Hürriyet rüzgarı

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge

YENİ DÖNEM YERELLEŞME
Hürriyet’in Ege’yi ihmal ettiği yönünde gelen soruyu yanıtlayan Enis Berberoğlu, yeni dünyanın önemli bir sloganının yerelleşme olduğunu aktararak, “Biz de bu süreçte bize sadık olan okurlarımıza karşılığını vermek istiyoruz. İzmir’i önemsiyoruz. Fatih Çekirge, mesaisinin önemli bir kısmını bölgelere ayırmış durumda” dedi.Fatih Çekirge de her şeyin İstanbul merkezli olduğunu belirterek, “Artık İstanbul içinden çıkıp Anadolu insanını dinlemeye başlıyoruz. Onlarla konuşup, yerel medyacılığı nasıl yaparız diye çalışıyoruz. Böylece gazeteciliğini kültürel ve özgürlük anlamında yeni bir döneme taşımış olacağız” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!