İzmir’in kuleleri akıllıymış

Güncelleme Tarihi:

İzmir’in kuleleri akıllıymış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 00:00

İSTANBUL’da önceki gün Polat Tower’da çıkan yangın sonrası gözler, facia oluşmasını önleyen ‘akıllı sistemlere’ çevrildi.

Haberin Devamı

İzmir’de 1996’dan bu yana bu binalara yönelik sıkı denetim yapıldığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de halen tek olan bu uygulaması kentte “oh” dedirtti. Sektör temsilcileri, İzmir’de İstanbul’a göre yüksek yapılara getirilen yangın ve deprem koşullarının sıkı olmasından memnun.
İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ayhan Emekli, İzmir’in 1996’dan bu yana yüksek yapılarla ilgili denetimin en sıkı yapıldığı kent olduğunu söyledi. Emekli, 1996’da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Yüksek Yapılar Kurulu’nun yönetmeliği çerçevesinde, ön olur almayanların inşaata bile başlayamadıklarını belirtti. Emekli, kurulun hem deprem, hem de yangınlara karşı yüksek yapıların tasarlanması ve yapılmasını amaçladığını kaydederek, şöyle konuştu:
“Bu uygulama Türkiye’de tek. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir uygulaması var. Diğer kentlere oranla yangın ve depremlerle ilgili olarak daha özel ve ileri koşullar isteniyor. Şu anda daha da geliştirme, revize edilme aşamasında. Projeler yapılmadan bu uygulamayla ön kontrolden geçiyor. Kurulun ön olurunu aldıktan sonra ruhsat alınıp inşaata başlanabiliyor. İnşaat bittikten sonra da bu koşulların yerine getirilip getirilmediği yine kurul tarafından denetleniyor.”

Haberin Devamı

İzmir’in kuleleri akıllıymış

Uymayana ruhsat yok
Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, İstanbul’da yaşanan olaya iki açıdan baktığını belirterek, “Yangın üzücü bir olay, ama teknolojinin aldığı sonuçlara bakınca da olumlu bir durum. Akıllı bina sistemi, geniş bir kavram, ama burada üzerinde durulması gereken konu yangın algılama ve söndürme sistemleri. Bu zaten yüksek yapılarla ilgili yönetmelikte zorunlu. Bu şartları sağlamayan binalara zaten ruhsat verilmiyor” dedi.

 

İzmir’in kuleleri akıllıymış

Haberin Devamı

Yüksekler daha güvenli
Yüksek yapılarda yüksek teknoloji kullanıldığını belirten Gökdemir, “Böyle olunca normal binalara kıyasla yüksek yapılar daha güvenli oluyor. Buna sadece yangın açısından bakmamak gerekiyor. Aynı zamanda deprem konusunda da son derece güvenli bir durum söz konusu. Çünkü, zemin araştırması ve son deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için çok güvenli yapılar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Daha sıkı yürütülüyor
Bayraklı’da yapımı devam eden ve İzmir’in akıllı binalarından olan Bayraklı Tower projesinin ortaklarından Miray İnşaat’ın Başkanı Haydar İnanç ise İzmir’de 11’inci kattan sonra başlayan yüksek yapılarla ilgili yönetmeliğin çok sıkı olduğuna dikkat çekti, şunları söyledi:
“İzmir’deki yönetmelikler harfiyle uygulanıyor. Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok hassas. İzmir’de işler, İstanbul’dan daha sıkı yürütülüyor. Ayrıca, yüksek yapılarla ilgili bir komisyon var. Bu komisyonun içerisinde sektörün tüm aktörleri yer alıyor. Bizim Bayraklı’da yürüttüğümüz proje de, bu mantıkla yapıldı.”
İnanç, projelerinde yangın danışmanlarıyla çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

10 milyon dolar harcadı
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, akıllı binalarda kullanılan teknoloji ve sistemlerle ilgili şunları söyledi; “Özellikle yüksek yapılarda kullanılan güvenlik sistemlerinin önemini bu talihsiz olay bir kez daha göstermiştir. Bu sistemlerin kurulması sıradan yapılara oranla ilave maliyetlerin ortaya çıkması ile çözülmektedir. Örnek olarak Folkart Towers kulelerinde yangın güvenliği için ilave olarak yaklaşık 10 milyon dolar gibi bir bedel harcandı. Bu yüksek bir maliyet gibi gözüküyor ama sonuç ortada. Ben şahsen yangın esnasında 8 katlı eski bir apartmanın 5’inci katında olmaktansa Folkart Towers’ın 40’ıncı katında olmayı tercih ederim
çünkü çok daha güvenli.”

Haberin Devamı

İnceleme Kurulu’nda kimler var?
İnceleme Kurulu, yüksek yapıların tasarımı, yapım ve denetim aşamalarında imar yetkilerini kullanacak olan belediyelere sürekli teknik danışmanlık hizmeti veren yardımcı birim olarak faaliyet gösteriyor. Kurul, Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanı’nın başkanlığında, İmar Müdürü, Uygulama İmar Plan Şube Müdürü, İtfaiye Müdürü, ilgili ilçe belediyesinin imar müdürü ile Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Şehir Plancıları odalarının birer temsilcisinden oluşuyor. Kurul, incelemeleri sırasında gerekli gördüğü konularda ve ilgili oda temsilcisinin olumsuz görüş bildirdiği hususlarda uzman kişi ve kuruluşlardan görüş alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!