İzmir’in 35 yıllık sorununu çözeceğiz

Güncelleme Tarihi:

İzmir’in 35 yıllık sorununu çözeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kent içi raylı sistem yatırımlarına belediyelerin gücünün yetmediğini bu hızla işlerin 50 yılda yapılamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

SON genel seçimlerde İzmir’den milletvekili seçilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Ticaret Odası (İTO) Vizyon Dergisi’ne verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İzmir’e çılgın değil geleceğe yönelik projeler gerektiğini belirten Yıldırım, “Bu projeler oy toplamak için uydurulmadı” dedi. EXPO 2020 kazanılırsa kente 30 milyar doların üzerinde yatırım yapılacağını ve icracı bakanlık olarak tüm imkanlarıyla İzmir’in yanında olacaklarını kaydeden Yıldırım, “Zaten görüyorsunuz, İzmir’de heryeri şantiyeye çevirdik. Biraz rahatsızlık veriyoruz, ama yokuş çıkarken ter dökülür, biliyorsunuz” diye konuştu.
İzmir Körfesi’ne “biri raylı, biri de karayolu şeklinde iki tane gerdanlık” takacaklarını anlatan Yıldırım, yerleşimin yoğun olduğu yerlere raylı sistem yapmak suretiyle önümüzdeki 30-35 yıllık ulaşım sorununu çözmek istediklerini belirtti. Yıldırım, “Bu diğer şehirlerde de yapılmaya çalışılıyor. Ama bunları tabi belediyeler yapmak için başlıyorlar, işin içinden çıkamıyorlar. Çünkü güçleri ve tecrübeleri yetmiyor. İzmir’de de böyle bir durum var. Raylı sistem başlamış 2000’de, 5.5 kilometre hala bitmemiş. Nasıl olacak? Şimdi bu hızla yapmaya kalkarsanız 50 yılda bu işleri yapamazsınız” dedi.
Şehir dışı projeler
Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyol Projesi’nde güzergah alternatifleri için çalışmaların sürdüğünü, proje çalışmalarının Nisan 2012’de tamamlanmasını hedeflediklerini aktararak, İzmir Ankara Hızlı Tren Projesi’nde de Polatlı-Afyonkarahisar ile Afyonkarahisar - İzmir kesimine ait projelerin teslim alındığını, ilk aşamada Ankara-Afyonkarahisar arası için ihaleye çıkılması yönünde çalışmalara başlandığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirdikleri İZBAN Projesi’ni de kuzeye ve güneye uzatma kararlarını da hatırlatarak dünyanın ilk 10 limanı arasına girecek Çandarlı Limanı’nın da 2014 sonunda tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!