İzmir ihracatta 4. sıraya düştü

Güncelleme Tarihi:

İzmir ihracatta 4. sıraya düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 00:00

Türkiye’nin 3’ncü büyük kenti İzmir, 2010 dış ticaret rakamlarına göre ihracatta İstanbul ve Bursa’dan sonra gelen yerini Kocaeli’ne kaptırarak dördüncü sıraya geriledi.

Haberin Devamı

İZMİRLİ ihracatçılar, 2009 yılında yaptığı 6 milyar 118 milyon dolarlık ihracatı 2010 yılında 6 milyar 678 milyon dolara çıkardı, ancak ihracatını 4.5 milyar dolardan 9.5 milyar dolara çıkaran Kocaeli, 53 milyar dolarlık ihracat yapan İstanbul ve 10.6 milyar dolarlık ürünü ihraç eden Bursa’dan sonra üçüncülük koltuğuna oturdu. İzmir’i 5.6 milyar dolarlık ihracatla Ankara takip etti.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, “Bizim söylemek istediğimiz de bu. İzmirli’nin elini kolunu bağlıyorlar sonra da dövmeye kalkıyorlar. İzmir’in ihracat rakamları İstanbul, Uludağ, Akdeniz ve Orta Anadolu kayıtlarına yazılırsa bu tablo ortaya çıkar” dedi. Türkiye’nin kimyasal ürün ihracatının yüzde 34’ünün İzmir’den yapıldığını, ancak kentin hanesine yazılmadığını belirten Demirtaş, “Bursa’dan da İzmir’in otomotiv yan sanayi rakamlarını düşürelim, orası kaça düşecek, İzmir nasıl yükselecek, görelim. Bunlar ölçü değildir” dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da, teşvik politikalarına dikkat çekti. Yorgancılar, “İzmir’de özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinin ihracat kayıtları kentin hanesine geçmiyor. Bu yüzden İzmir dördüncü değil üçüncüdür.”
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli ise ihracatı artırmanın yolunun katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçtiğini anlatarak bunun için de Ar-Ge yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!