İzmir’i Budapeşte Prag gibi yapalım

Güncelleme Tarihi:

İzmir’i Budapeşte Prag gibi yapalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2010 00:00

Heykeltraşlar, kültür ve turizm kenti olma yolunda çaba sarfedilen İzmir’i dünyada marka olmuş sanat eserleri, heykelleri ile ünlü Budapeşte ve Prag gbi yapmak için şehrin yöneticilerine seslendi.

Haberin Devamı

İZMİRLİ heykeltraşlar Derya Ersoy, eşi Zafer Dağdeviren ve aynı eserleri birlikte yarattıkları meslektaşları Ali Yaldır, kültür ve turizm kenti olma yolunda çaba sarfedilen İzmir’i dünyada marka olmuş sanat eserleri, heykelleri ile ünlü Budapeşte ve Prag gbi yapmak için şehrin yöneticilerine seslendi. İzmir’e çevre il ve ilçelerin park, bulvar ve meydanlarına sayısız eser kazandıran, son olarak geçen pazar günü Karabağlar ilçesinde açılışı gerçekleştirelen Uğur Mumcu heykelini yapan üç heykeltraş Derya Ersoy, eşi Zafer Dağdeviren ve aynı eserleri birlikte yarattıkları meslektaşları Ali Yaldır, kentin tarihi Saat Kulesi’nden başka bir simgesi bulunmadığını dile getirdi.
Dünya ikinciliği kazandık
İzmirli yazar Homeros’u tüm dünyayın tanıdığını, kenti kuran Amazonların ve tarihi ismi Smyrna’nın adını taşıyan bir heykelin bulunmadağını belirten heykeltraş Derya Ersoy, “Bunları gerçekleştirmek bile İzmir’in tanıtımana büyük katkılar sağlar. 2008 yılında İspanya’nın  Zaragoza kentinde düzenlenen, ‘su’ temasının işlendiği, 110 ayrı ülkenin katıldığı fuarda, Osmanlı çeşmeleri ile dünya ikinciliği elde ettik. Eserler o kadar çok beğinildi ki, heykeltraş sanatında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan İspanyollar, çeşmelerin İspanyada kalması için ısrarcı oldular” dedi.
Ersoy, heykellerin, bulunduğu meydanlara bir kimlik kazandırdığını, bu meydanların bu heykellerin ismi ile anıldığını dile getirerek, “Bugün meydanlarda Türk büyüklerinin ağırlıklı heykelleri var. Bunlara yenilerini eklemeliyiz. İzmir’in simge ismi Smyrna, dünyaca tanınan ünlü bir Anadolu yazarı Homeros ve kenti kuran Amazon kadınların ismini taşıyan bir heykel henüz yapılmadı” dedi.

Haberin Devamı

Farklılığımızı ortaya koyalım

Ersoy şunları söyledi: “Biz tarihi, kültürü ve heykelleri ile İzmirli olarak farklılığımızı ortaya koymalıyız. Saat Kulesi’nden başka simgeler de yaratalabiliriz. Demokrosiyi, çağdaşlığı heykellerimizle ön plana çıkarmalıyız. Heykeller ancak meydanlara kurulduktan sonra önemi artaya çıkar, bir kent geçmişi ile bütünleşir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!