Izmir’den yine örnek bir proje

Güncelleme Tarihi:

Izmir’den yine örnek bir proje
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 00:00

Karşıyaka Belediyesi, iletişim çağrı cihazı projesi ile kentin yaşlı nüfusunu sosyal yaşama kazandırmanın planlarını yapıyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ayfer Çalışkan, “Türkiye’ye örnek olacak” dedi.

Haberin Devamı

SOSYAL Destek Merkezi kanalıyla, 293 bin nüfuslu ilçedeki 60 yaş üstü yaklaşık 50 bin kişiye ulaşmayı hedefleyen Karşıyaka Belediyesi, ‘iletişim çağrı cihazı’ ile önceden kaydı yaptırılacak olan yaşlıları 24 saat takip edebilecek. Huzurevinde kalmak istemeyen ve kendi yaşamını idame ettirebilen ileri yaştaki Karşıyakalılar, belediyenin Sosyal Destek Merkezi’ne başvuracak. Kaydı yapılanlar, iletişim cihazını temin edecek ve evine yerleştirecek. Sistemi harekete geçiren kumanda ise ya boynunda asılı ya da bileğine takılı olacak. Yalnız yaşayan ve her an yardıma ihtiyaç duyabilecek yaşlılar, bu sayede merkezdeki operatörler tarafından 24 saat izlenecek.
24 SAAT ANINDA MÜDAHALE
Kumandaya basıldığı anda merkeze sinyal gönderilecek ve operatörler çağrı cihazı sayesinde yardım isteyen yaşlıyla iletişime geçecek. İhtiyaç duyduğu her konu da anında destek sağlanacak. İzmir’de ilk kez Karşıyaka Belediyesi’nce uygulanacağı belirtilen sistem, evdeki olası yangın, su baskını ya da gaz kaçağını da anında merkeze iletecek. 24 saat görev yapacak olan operatörler 112, 155, 110 gibi numaralara bildirimde bulunarak acil yardım ekiplerini cihazın bulunduğu eve yönlendirecek. Önceden kayıtları alınan yakınları da gelişmelerden anında haberdar olacak. Merkezde görev yapacak olan operatörler de ilçedeki engelliler arasından seçilecek. Böylece engellilere de istihdam yaratılacak. Proje tam anlamıyla hayata geçtiğinde hem yaşlılar, hem engelliler hem de yaşlı yakınlarını huzurevine bırakmak istemeyen ailelere kolaylık sağlayacak.

Haberin Devamı

Beş yıl içinde tüm yaşlılara ulaşacağız

Konuyla ilgili bilgi veren Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ayfer Çalışkan, projenin Türkiye’ye de örnek olacağını ifade etti. Çalışkan “Hayata geçirdiğimiz ve yavaş yavaş sistemini oturttuğumuz Sosyal Destek Merkezi, ilçemizdeki yaşlı vatandaşlarımızı sosyal ortama adapte etmek açısından son derece önemli. Huzurevinde kalmak istemeyen vatandaşlarımız kendi evlerinde her türlü sosyal imkandan faydalanacak. Yaşlı yakınlarını huzurevlerine bırakmak istemeyen akrabalar da vicdanen rahat olacak. Kapasiteleri dolmak üzere olan huzurevleri de rahat bir nefes alacak. Canı sıkılan yaşlılar, sadece muhabbet için bile iletişim çağrı cihazını kullanabilecek. 5 yıl içinde ilçedeki tüm yaşlılara ulaşmayı hedefliyoruz. Yaşlılarımız belediyemize mutlaka uğrasınlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!