İZBAN’da hedef günde 550 bin yolcu

Güncelleme Tarihi:

İZBAN’da hedef günde 550 bin yolcu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2012 00:00

TÜRKİYE’nin en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemi İZBAN’a alınan 40 tren setinin sözleşmesi imzalandı.

Haberin Devamı

İmza törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Güney Kore Ankara Büyükelçisi Sankyu Lee ve Hyundai Rotem CEO’su Min-Ho Lee’nin yanı sıra çok sayıda üst düzey bürokrat katıldı.
İZBAN’IN tren seti alım ihalesini 179 milyon 998 bin 812 dolara kazanan Hyundai Rotem temsilcileri ile atılan imzaların ardından 20’nci ayda 3, takip eden 7 ayda 17, sonraki 7 ayda ise 20 set olmak üzere 40 tren seti İzmir’de olacak ve günlük yolcu taşıma kapasitesi de iki katına çıkacak.

Hat daha da büyeyecek

Yıldırım, kentin kuzeyinden güneyine uzanan 80 kilometrelik bir hatta her gün 160 bin İzmirli’ye hizmet verildiğini dile getirdi, uyumlu çalışan Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’ye teşekkür etti, “Banliyö sistemi geldiği noktada duracak değil. Kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk’a kadar 150 kilometreyi geçecek bir hattan bahsediyoruz. Cumaovası-Torbalı kısmının altyapı ihalesi yapıldı, çalışmalar başladı” dedi.
Yıldırım, bu hattın projesinin günde 550 bin yolcu kapasiteyle planlandığını, daha üçte birine bile ulaşılmadığını dile getirerek sefer sayısının mutlaka artırılması, sefer aralıklarının 6 dakikaya düşürülmesi gerektiğini söyledi. Yeni tren setleri gereektiğini, şehirler arası tren seferleriyle İZBAN’ın da entegrasyonunun gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Bu iki şeyi yaptığımız zaman günde 550 bin yolcuya rahatlıkla erişebiliriz” dedi.
Kocaoğlu, geçen hafta ilk defa 160 binin üzerine çıkarak kapasite rekoru kırıldığını hatırlatarak, “150 yıl önce yapılan bu hattı işletmek büyük bir sıçramadır ama daha yapılacak çok iş vardır. Devlet Demir Yolları’nın mutlaka 12 dakikadan aşağı, 6 dakikada, gerekiyorsa 4 dakikada bir trenlerin çalışabileceği bir sistemi oturtması gerekmektedir” dedi.

Metromuzu bitiriyoruz

Haberin Devamı

Metroyla ilgili açıklama da yapan Kocaoğlu, “Metromuzu bitiriyoruz. 30 Mart saat 11.00’de Evka-3 ve Bornova istasyonlarımızı açıyoruz. Önümüzdeki ay Hatay ve İzmirspor, Ağustos-Eylül gibi de Göztepe, Güzelyalı ve Fahrettin Altay güzergahını devreye sokacağız. Böylece İzmir’in raylı sistem omurgası bitirilmiş olacak. Ayrıca DDY ile birlikte Türkiye’nin en büyük problemlerinden ve dünyanın en büyük geri dönüşüm projelerinden bir tanesini, Körfez Projesi’ni gerçekleştiriyoruz. Şu anda projeler yapılıyor. Umuyorum hep birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da desteği ile Körfez’de en kısa zamanda yüzeceğiz” diye konuştu.
Hyundai Rotem CEO’su Min-Ho Lee ise bu proje için tüm kaynaklarını kullanarak istenen kalite ve zamanında teslimat yapacaklarını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!