İTO binası planına ret

Güncelleme Tarihi:

İTO binası planına ret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 01:15

KONAK Belediye Meclisi, İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) Birinci Kordon ve Cumhuriyet Bulvarı’na cepheli arsasına yapacağı yeni hizmet binası imar plan değişikliğini, zemin altının tamamının otopark olarak kullanılma, giriş platformu, engelli rampasının yaklaşımı sınırı içinde olmasının Planlı Alanlar Tip İmar yönetmeliğine uygun olmaması nedeniyle reddetti. İTO’nun ya yeni bir plan yapması yada ilk planı belediyeyi by-pass ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşıması bekleniyor.

Haberin Devamı

İTO’nun, iş merkezi ve dershane olarak kullanılan Birinci Kordon ve Cumhuriyet Bulvarı cepheli binalarını yıkıp yerine yeni hizmet binası yapmak için başladığı çalışma imar plan değişikliğine takıldı. Konak Belediye Meclisi’ne başvuran İTO, yeni hizmet binası projesi kapsamında yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bitişik nizam sekiz kat yapılaşma koşullu ticaret seçenekli konut alanında kalan Kültür Mahellesi’ndeki parselin, yapılaşma koşulları değişmeksizin ticaret konut (TİCK) alanı olarak belirlenmesini istedi. İTO aynı plan değişikliği kapsamında "Zemin altında parsel alanının tamamı otopark ve sığınak olarak kullanılabilir" ve "Giriş platformu, engelli rampası ve basamaklar yapı yaklaşma sınırı içinde yer alabilir" şeklinde plan notları eklenmesini istedi.

Haberin Devamı

İTO binası planına ret

Konak Belediye Meclisi’nde İTO’nun talebi CHP Grubu’nun oylarıyla reddedildi. Başkan Sema Pekdaş, İmar Komisyonu raporuna göre İTO’nun taleplerinin Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne aykırı bulunduğunu söyledi. Komisyon Başkanı Ali Emrak Karamustafaoğlu da bu yönetmeliğe aykırılık dışında trafik ışıklarının bulunduğu kavşaktan otoparka girişin trafiği olumsuz etkileyeceği için Büyükşehir Belediyesi’nin de buna onay vermeyeceğini belirtti. AK Partili Bilal Doğan ise kendisinin de İTO üyesi olduğunu belirterek, proje müellifinin dinlenmesini istedi.

İTO binası planına ret

Doğan, "Planın parsel bazında yapıldığı ve kamu yararı içermediği gerekçesi ile reddedildiğini görüyoruz. Ancak İZKA’nın da yeni hizmet binası aynı şekilde onay almış. İzmir Ticaret Odası bu tutumu hak etmiyor" dedi. İTO’nun plan değişikliği CHP Grubu’nun oylarıyla reddedildi. Bundan sonra İTO’nun yeni bir plan değişikliği önerisi hazırlaması veya reddedilen bu değişikliği belediyeyi by-pass ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşıması bekleniyor.

Haberin Devamı

YETKİ YOK TARTIŞMA VAR

Konak Belediye Meclisi’nde ayrıca isim tartışması çıktı. AK Parti Grubu, iki sokağa şehit olan Emrah Aykaç ve Taner Kaya’nın, ayrıca Fatih Koleji’nin bulunduğu sokağa kurucusu Necdet Doğanata’nın adının verilmesiyle ilgili önergeleri desteklediler. Ancak önergelerin CHP Grubu tarafından sokak, cadde, bulvarlara isim verilme yetkisinin Büyükşehir Belediyesi’nde olması nedeniyle yetkisizlik gerekçesiyle reddetmesini eleştirdiler. AK Parti Grubu, bu kararla şehitlere saygısızlık yapıldığını iddia etti. CHP’li Meclis Üyesi Vedat Uğur, AK Parti’li üyelerin tepkisine şu yanıtı verdi:

"Hepimiz şehitlerimiz için kan ağlıyoruz. İsimlerini sokağa vermeyi reddetmedik. Büyükşehir yasasına göre bu yetki Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Daha önceden alınan tavsiye kararı gereği ilçe ve bağlı köylerinde mevcut cadde, sokak ve bulvarların adını değiştiremiyoruz. Şehitlerin adının herhangi bir yere verilmesine karşı değiliz. Artık insanları yıpratmayalım. Yasaya aykırı taleplerle kimseyi üzmeyelim."

Haberin Devamı

CHP’li üyelerin ret kararına tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, Çınarlı Rekreasyon Alanı’na "Üç Fidan" isminin verildiğini hatırlatarak, "Söz konusu şehitlerimiz olunca bu talepler kabul görmüyor" dedi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise Şanlı’ya yalan söylemeyin diye tepki gösterdi. Pekdaş, "İsim değişikliği konusunda yetki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde, bu müracaatların oraya yapılması gerekiyor. Ret gerekçemiz açık. Hamaset yapmaya gerek yok. Park ve tesislere isim vermek ayrı bir şey. Önce kanunu okuyun. Bunlar adres numaralandırma sistemine uygun talepler değil. Biz ilçe belediyesinin yetkisi olmayan bir konuda karar alamayız" dedi.

Haberin Devamı

Tartışma CHP’li Çetin Altun’un, "Askerlerin şehit olmasına neden olan bir anlayışınız var. Önce ölüyorlar sonra sokaklara adını verelim diyorsunuz" sözleri tansiyonu arttırdı. AK Parti sıralarından "Biz mi öldürdük? Öldürenlerin Allah belasını versin" sözleri duyuldu. İsim değişikliği talebi CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. Diğer yandan, Güzelyalı’da Fatih Koleji’nin bulunduğu sokağa kurucusu Necdet Doğanata’nın isminin verilmesi aynı "yetkisizlik" gerekçesiyle reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!