Işığımızı kapatmayın

Güncelleme Tarihi:

Işığımızı kapatmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Zihinsel özürlü çocuklarını eğitebilmek için özel okul açan veliler, yönetmelik engeline takılınca ne yapacağını şaşırdı.

İZMİR'de, otistik ve zihinsel engelli 27 çocuğun ailelerinin birleşerek açtığı özel ilköğretim okulu, Milli Eğitim Bakanlığı'na takıldı. Bakanlık, fiziki şartların şartnameye uymadığı ve içkili yerlere yakın olduğu gerekçesiyle Alsancak 1450 Sokak No:12'deki okulun açılışını onaylamadı.

TEMMUZ'da 10 aile ve 8 eğitimci işbirliğiyle kurulan Özel Işık Özel Eğitim İlköğretim Okulu, Ekim'e kadar açılma mücadelesi verdi. Müfettişler, okulda kimya, fizik ve biyoloji laboratuvarının bulunmaması ve idari odaların küçüklüğü nedeniyle fiziki şartların yetersizliğine dair rapor verdi.

OKUL yönetimi, eksikleri tamamlayarak, Eylül'de bakanlığa tekrar başvurdu. Ancak, bu kez karşılarına okulların açılmasıyla ilgili yönetmelik çıktı. Çevrede içkili yer olduğundan ruhsat verilmedi. Okul Müdürü Ümüş Çetin, ‘‘Normal okul statüsünde değerlendirilmemiz büyük hata’’ dedi.

BAKANLIĞIN engelli çocukların eğitimine yönelik bir yönetmeliği olmamasından yakınan Çetin, ‘‘Çocuklar aileleri gözetiminde veya servisle gelip gidiyor. İçkili yerlerin bilincinde bile değiller. Bu tür bir nedenle eğitimlerine engel olunmaya çalışılmasın, ışığımız kapatılmasın’’ diye konuştu.

AÇIĞI KAPATIYOR

ÖZEL Işık Özel Eğitim İlköğretim Okulu'nda yaşları 6 ila 18 arasında değişen 19 zihinsel, 8 otistik çocuğa 6 kişilik sınıflarda eğitim veriliyor. Okulda 5 öğretmen, 4 yardımcı öğretmen, rehberlik uzmanı, 2 kat görevlisi ve aşçı hizmet veriyor. Laboratuvar, müzik odası, revir, yemekhane, dinlenme odası, sınıflar ve idari bölümden oluşan okulda 4 bilgisayar da öğrencilerin eğitiminde kullanılıyor. Velilerin aylık 180 milyon lira ödeyerek çocuklarını teslim ettiklerin okulda eğitim 09.00 ile 16.00 arasında eğitim veriliyor. Öğrenciler, evlerinden servisle alınıp bırakılıyor.

VELiLER KIZGIN

İZMİR genelinde zihinsel engellilere yönelik ilköğretim eğitimi veren başka bir kurum olmamasına karşın bakanlığın bu yaklaşımına veliler tepki gösterdi. Velilerden Ege Üniversitesi Yabancı Diller İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mengü Çengel, ‘‘Yüzlerle genç eğittim. Ancak, engelli çocuğumun eğitiminde tek başına yeterli olamıyorum. Üstelik, devletten de hiç destek görmüyoruz. Bize teşekkür edeceklerine önümüze engel çıkartıyorlar. İçkili yerlere yakın diye böyle bir eğitim kurumunu harcayabiliyorlar. Keşke, oğlum engelli olmasaydı da, onu barlardan toplasaydım. Bu ne biçim anlayış? Kınıyorum’’ dedi. Prof. Dr. Çengel, ‘‘Çocuğum hiç olmadığı kadar mutlu. Kısa zamanda büyük gelişme gösterdi. Bu bizim için çok önemli. Çocuğumu kendine yetebilir hale getirmek veli olarak en doğal hakkım. Devletten engel değil, destek bekliyorum. Vali Alaaddin Yüksel'le de görüştük. Sayın Yüksel'in duyarlılığı ve özel izniyle eğitime başladık. Bakanlıkla görüşeceğini bildirdi, sonuç bekliyoruz’’ diye konuştu. Velilerden Fazilet Eğilmez ise, ‘‘Devlet daha iyisini yapıyorsa uyalım ama yapılan hiçbir şey yok. Oyalamaktan öteye gitmiyorlar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!