İşi pişirmeden ne pişirmeli

Güncelleme Tarihi:

İşi pişirmeden ne pişirmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 17:03

TADINA doyamadığınız bir öykünün lezizliğine yemek tarifi katan bir kitap okudunuz mu hiç daha önce? Üstelik “bizim buralı” tarifler.

Haberin Devamı

İşi pişirmeden ne pişirmeli

“Bunların hepsi çok muzip, ama edebi bir ustalıkla nasıl bir araya gelir?” diye sormayın. O işin de ustası var. Edebiyatın kadın çınarlarından Ayşe Kilimci, birkaç yıl önce Oğlak Yayınları’ndan çıkan “İşi Pişirmeden Önce Ne Pişirmeli” adlı kitabında aynen bunu yapmış. Yazar, cumartesi TÜYAP 21. İzmir Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşuyor. İzmir Eşrefpaşa’da kendi deyimiyle “çok şıngırdaklı” bir mahallede büyüyen Kilimci’nin yazarlığını besleyen bir faktör de bu olmuş. Çocuk edebiyatının da en önemli temsilcilerinden olan Kilimci, 1976’daki ilk kitabı ‘Yapma Çiçek Ustaları’ ile başladığı yazın serüvenini Yunus Nadi Armağanı’ndan Haldun Taner Öykü Ödülü’ne kadar pek çok onurla taçlandırmış.

Haberin Devamı

SİYAHİ FETTANDAN EDEPSİZ KEREVİZE

Yazar, yazdığını elbette yaşar. Ancak okuyana o yazılanı yaşatmak en zorudur ya, “İşi Pişirmeden Önce Ne Pişirmeli?” en başta lezzetiyle yakalıyor okuru. Yazar bizleri, kah “güzel anneannelerin ferah sofraları”na konuk ediyor, kah tekdüzeliğe karşı sofrayı gözden geçirmeyi öğütlüyor. Soframızda “kız kurusu yalancı köfte”den “edepsiz kereviz”e kadar pek çok hınzır yemek ismini de önümüze gürültülü bir kahkahayla diziveriyor. Hele “siyahi fettan” dediği çikolata anlatımına ne demeli!

 

BAKMADAN GEÇME!