İş dünyası umutsuz

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası umutsuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 00:00

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, "Balıkesir İli 2008 Yılı İlk Çeyreği Ekonomik-Sosyal Durum ve Beklentileri Araştırması" sonuçlarını açıkladı.

Odaya kayıtlı 426 üyeyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen çalışmaya merkez ilçe ile Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey, İvrindi, Balya, Kepsut, Savaştepe’den üyeler katıldı. "Geçtiğimiz üç aylık dönemde ekonominin genel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu üyelerin yüzde 10.91’i olumlu, yüzde 73.18’i ise olumsuz olarak yanıtladı. "Şu anki ekonomik durum hakkında ne düşünüyorsunuz" da üyelerin yüzde 9.31’i "iyi" ve "çok iyi", yüzde 68.18’i ise "kötü" ve "çok kötü" diye cevap verdi.

Nakit sıkıntısı

"2008 ilk çeyreğinde en çok hangi sıkıntılarla karşılaştınız" şeklindeki soruya ise üyelerin yüzde 67.27’si "nakit sıkıntısı", yüzde 55.45’i "piyasalardaki durgunluk", yüzde 34.77’si "talep yetersizliği", yüzde 29.77’si ise "girdi maliyetlerindeki artışlar" dedi. Araştırmaya katılan üyeler vergi oranlarının düşürülmesini isterken, çoğunluğu yeni yatırım düşünmediği ortaya çıktı. Katılanların yüzde 21.59’u önümüzdeki günlerde ekonomide olumlu gelişmeler beklerken, yüzde 50’si aksini savundu. Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz anketi değerlendirirken, şunları söyledi: "Görüntü bu. İşler pek de iyi değil. Müthiş bir durgunluk var. Balıkesir’de bir çok kiralık dükkan var, işyerleri devrediliyor. İnsanlarda para yok, borçlar aldı başını gidiyor. Bankalar, herkesi borçlandırdı. Zaten Türk halkı üretimden çok tüketime dönük bir halk. Herkesin kredi kartı var. Nereye gidecek bunun sonu? Birkaç seneden beri insanımız cinnet geçiriyor. Eşini, çocuğunu, kendini öldürüyor. Sonra bir bakıyorsun. Borçlu olduğunu görüyorsun."

Küçük sermayenin ve küçük esnafın artık bitmek üzere olduğunu belirten Mahmut Yavuz, şöyle konuştu: "İşine yatırım yapmayanlar kaybolmaya mahkum görünüyor. Çevremiz de büyük mağazalarla kuşatıldı. İnsanlar küçük dükkanları değil, büyük mağazaları, alışveriş merkezlerini tercih ediyor. İnsanlar yılda 2-3 ay gittiği yazlığına para yatırıp onarımdan geçiriyor. Ama 20-30 yıldır oturduğu dükkanın çerçevesini değiştirmiyor. Ondan sonra da ’müşteri yok’diyor. İnsanlar artık iyiyi, güzeli öğrendi. Eskiden Balıkesir biraz köy kökenli ya ’Lüks olursa insanlar gelmez’ diye düşünülüyordu. Ama günümüzde bir çok şey değişiyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!