İlklerin belgeseli

Güncelleme Tarihi:

İlklerin belgeseli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyada ilk kez Çanakkale'de yaşanan olayları kronolojik sıraya göre dizen yazar Ahmet Kaşıkçı, anneannesinden esinlendi ve bir kitap yazdı.

ÇANAKKALE Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı 10 yıl sürdürdüğü çalışmalarında 64 ayrı eserden yararalanıp, ‘‘İlkler Kenti Çanakkale’’ kitabını yazdı. Emekli öğretmen Kaşıkçı, tarihi gerçeklerle Çanakkale'yi tanıtmak istediğini söyledi.

Yeni baskı yakında

KAŞIKÇI, dünyada ilk kez Çanakkale'de meydana gelen 34 olayın kitapta kronolojik bir şekilde sıralandığını belirtti, her birinin ilgi çekici olduğunu söyledi. Kaşıkçı, basıldıktan sonra 3 bin satılan kitabın 4. baskısının önümüzdeki günlerde yapılacağını açıkladı.

Anneanne anlatırdı

YAZAR Kaşıkçı, anneannesi Fatma Molla'nın kitabın yazılmasında esin kaynağı olduğunu belirtti, ‘‘Anneannem yaşarken bana dünyada ilk kez Gelibolu'da meydana gelen olayları anlatırdı. Yaklaşık 10 yıl boyunca 64 ayrı eseri inceleyerek böyle bir kitabı yazdım’’ dedi.

Şiir kitabı da var

‘‘BİR Öğretmenim Var’’, ‘‘Çanakkale'm, Her Şeyin Ölçüsü’’ adlı şiir kitaplarına da imza atan emekli öğretmen, eserleri arasında en çok İlklerin Kenti Çanakkale'ye ilgi gösterildiğini söyledi.

HER ŞEY KANITLI

ÇANAKKALE Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı'nın yazdığı ‘‘İlkler Kenti Çanakkale’’ kitabı 59 sayfa. İlk kez Çanakkale'de yaşanan 34 olay tarih sırasıyla, belge ve kitaplardan alıntı yapılarak anlatılıyor. Kitabın kapağında ve sayfalarında anlatılan olaylar ve yerlerle ilgili fotoğraflara yer veriliyor. Kitabın son sayfalarında 64 kaynak kitabın isimleri ve yayınevlerini belirten bir liste var. Kitabın ön kapağında Atatürk'ün 57. Alay Şehitliği önündeki anıtı, Nusret Mayın Gemisi, Truva Atı, İngiliz Anıtı ve Çanakkale Saat Kulesi'nin fotoğrafları yeraldı.

İŞTE İLKLER

İLK güzellik yarışması, ilk rüşvet teklifi (güzellik yarışmasında), ilk dünya savaşı, ilk savaş hilesi, ilk anıt, Boğaz'ın ilk kez yüzülerek geçilmesi, ilk savunma duvarı, ilk boğaz köprüsü, ilk insan portresi taşıyan para, Persler'in ilk yenilgisi, ilk Trakya'nın başkenti, ilk kadın başkan, ilk felsefe okulu, Avrupa'ya Türkler'in ilk ayak basışı, ilk kez bayrağın yutulması, ilk Türk başkomutanın atı ve lalasıyla gömülmesi, ilk yeniçeri ocağı, ilk kaptan-ı deryalık, ilk tersane, ilk dünya haritası, Osmanlılar'da ilk tarih yazıcılığı, ilk vatan şairi, ilk amfibi çıkartma, ilk uçak gemisi kullanılması, yenilmez armadanın ilk yenilişi, ilk düşman uçağı düşürülmesi, ilk denizaltı ve ilk dikenlerin kullanlışı, havada çarpışan ilk mermi, top mermisinin insan tarafından ilk kaldırılışı, ilk kez savaşta saatin parçalanması, ilk uluslararası mezarlık, ilk mehmetçik abidesi, bir denizaltının ilk kez periskobundan vurulması.

Başkan Ahmet Kaşıkçı, 10 yıllık çabalarının sonucunu bir kitapta topladı. Kitapta, Çanakkale tarihi gerçeklerle anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!