İki hayat için iki umut ışığı

Güncelleme Tarihi:

İki hayat için iki umut ışığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2009 00:00

İzmirli iki çocuk Ecem Naz ile Ediz, kök hücre nakli için olacakları günü umutla bekliyor. İki yavruya yaşam kapıları Almanya’dan açıldı.

İZMİR’de yaşamaları kemik iliği kök hücre nakline bağlı olduğu halde hem ailelerinden hem de Türkiye’den uygun verici bulunamayan lösemi hastası 2.5 yaşındaki Ecem Naz Şahin ile kemik iliği yetmezliği tanısıyla tedavi gören 11 yaşındaki Ediz Özgür’e hayat kapıları Almanya’dan açıldı. İki Alman donörün dokularının tutması, hastanede sevinç yaşattı.

Kurtulacaklar

Ediz’e 22 Ocak’ta, Ecem Naz’a ise 4 Şubat’ta nakil yapılacağını belirten Prof. Dr. Nazan Çetingül, "Ediz’in ilk nakli tutmamıştı. Aynı donör tekrar verici olmayı kabul etti. Bu çok sevindirici. Ediz ikinci kez, ardından da Ecem Naz’a ilk kez nakil yapacağız. İki çocuğumuzu da kurtaracak olan kemik iliği kök hücre nakli" dedi.

Yeniden başa dönüldü

İzmirli evhanımı Semra Özgür ile işçi Muhit Özgür’ün iki çocuğunun küçüğü olan, Alsancak Melih Özakat İlköğretim Okulu öğrencisi Ediz, iki yıl önce rahatsızlandı. Ediz’e "edinsel ağır aplastik anemi" tanısı konuldu. Almanya’dan tam uyumlu donör bulundu. Ediz’e tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Nakli Ünitesi’nde 3.5 ay önce kemik iliği kök hücre nakli yapıldı. Büyük umutlara karşın kemik iliği tutmadı. Yine başa dönüldü. TARİŞ’te çalışan Ziraat Mühendisi Feride Şahin (30) ile serbest meslek sahibi Ali Şahin’in (30) ikinci çocukları Ecem Naz, 14 Ağustos 2006’da dünyaya geldi. 6.5 yaşındaki oğulları Osman’dan sonra aileye katılan Ecem Naz ile büyük sevinç yaşayan Şahin ailesinin mutlulukları kısa sürdü. Geçen Mayıs ayında Ecem Naz’a lösemi tanısı konuldu. Ecem Naz’a kısa sürede yurtdışı verici bulundu. Verici bulunmasıyla yüzü gülen anne Feride Şahin, "İçime doğmuştu. Kızıma donör bulunacağına inanıyordum. Çok şanslıyız" dedi.

Bu nakillerin yapılması şart

Tedavide başa dönülen Ediz ile Ecem Naz için, "İkisini de kurtaracak tedavi kemik iliği kök hücre nakli" diyen Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Çetingül, "İki hastamıza da doku vericisi bulunmasının heyecanını, sevincini yaşıyoruz" dedi. Kemik iliği kök hücre nakillerini Prof. Dr. Savaş Kansoy ile Doç. Dr. Serap Aksoylar’ın gerçekleştireceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!