İhbarcı eski özel harekatçı mı

Güncelleme Tarihi:

İhbarcı eski özel harekatçı mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tepesindeki sürpriz depremin öncü sarsıntaları, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşan son derece çarpıcı ve ilginç bir ihbar mektubu ile başaladı. İlginç gelişmeler yaşanıyor.

Haberin Devamı

İZMİR’de gerçekleştirilen bir dolandırıcılık operasyonu kapsamında, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ile Mustafa Gülcü’nün “şüpheli” sıfatıyla ifadelerine başvurulmasının altında, özel harekatta görevli eski bir polis memurunun olduğu ileri sürüldü. İhbarı gerçekleştirdiği bildirilen emekli polis memurunun, tutuklu İrfan Erbarıştıran’la, emniyete muhbir olarak çalıştığı dönemde tanışıp çok sayıdaki operasyonda yer aldığı kaydedildi. İhbarcının, Erbarıştıran ve o dönemde kentte görev yapan Celal Uzunkaya ile eskiye dayanan husumetleri nedeniyle böyle bir bilgiyi resmi makamlara ulaştırdığı önesürüldü. Ayrıca, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan’ın tutuklanmasından sonra teşkilat içerisinde böyle bir misilleme yaratılmış olabileceği de ileri sürüldü.
İfadelerine başvurdu
Celal Uzunkaya ile Mustafa Gülcü, dün, süpriz şekilde İzmir Adliyesi’ne gelip Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç’e “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Gülcü ve Uzunkaya’nın, İzmir polisinin, 26 Kasım’da, “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla gerçekleştirdiği operasyonda tutuklanan İrfan Erbarıştıran’ın ifadeleri nedeniyle adliyeye çağrılıp bilgilerine başvurulduğu bildirildi. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve MİT’e gönderilen bir ihbar mektubunda da, İrfan Erbarıştıran’ın, kendisini MİT, MOSSAD ajanı olarak tanıtıp piyasayı milyonlarca lira dolandırdığı, işadamlarına zorla çek ve senet imzalattığı, bunları yaparken Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya ile birlikte hareket ettiği iddiası yer aldı. İdari soruşturma kapsamında da müfettişler, Uzunkaya ile Gülcü’nün de ifadelerine başvuruldu.
Operasyonda kullanıldı
Ağabeyi AKP Samsun milletvekili Musa Uzunkaya olan Celal Uzunkaya ile Gülcü, savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest kalırken, gizli soruşturma kapsamında bazı ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya ile Erbarıştıran’ın, 1980’li yıllarda şube müdürlüğü yaparken tanıştığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Hedef şahis muhbir olamaz

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdür Muavinleri İzmir’de savcı tarafından sorgulanıp serbest bırakılırken,  İstihbarat Daire Başkanlı’ndan İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne acil kodu ile bir yazı ulaştı. Mesajda, “Özbarıştır’ın muhbir olarak kullanılması” önerildi. Ancak, İzmir Emniyet Müdürlüğü, “Şahıs çete suçlamasıyla izlenmektedir. Muhbir olamaz” yanıtını verdi.

Adını kullanıp para sızdırmaya çalıştı

1995 yılına kadar emniyette muhbir olarak çalıştığı kaydedilen Erbarıştıran’ın, özellikle terör ve çıkar amaçlı suç örgütlerine yönelik operasyonlarda kullanıldığı, örgüt elemanları arasına sızdırılarak bilgi toplandığı dile getirildi. Erbarıştıran’ın İzmir’de olduğu dönemde, özellikle eski özel harekat polisleriyle sıkı diyalog kurduğu kaydedildi. Erbarıştıran’ın, İzmir’de kafeterya, restoran işlettikten sonra, son yıllarında Bursa’da sahte belgelerle bir şirket kurup, Celal Uzunkaya’nın adını kullanarak para sızdırmaya çalıştığının belirlendiği kaydedildi. Soruşturmayla ilgili İzmir Emniyeti, sessizliğini korurken, ihbarcının, İzmir’de geçmiş yıllarda görev yapan eski bir özel harekat polisi olduğu ileri sürüldü. İhbarı gerçekleştirdiği iddia edilen emekli polis memurunun, tutuklu İrfan Erbarıştıran’la, emniyete muhbir olarak çalıştığı dönemde tanışıp çok sayıdaki operasyonda yer aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Misilleme yaratıldı

İhbarcının, Erbarıştıran ve o dönemde kentte görev yapan Celal Uzunkaya ile eskiye dayanan husumetleri nedeniyle böyle bir bilgiyi resmi makamlara ulaştırdığının sanıldığı dile getirildi. Ayrıca, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan’ın tutuklanmasından sonra teşkilat içerisinde böyle bir misilleme yaratılmış olabileceği de ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!