İcra dosyalarında patlama yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

İcra dosyalarında patlama yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 00:00

İzmir’de ekonomik açıdan zorda olan vatandaşlar borçlarını ödeyemeyince, mahkemeler dosyalarla, yediemin depoları hacizli mallarla dolup taştı.

Haberin Devamı

İZMİR Adliyesi’ndeki 10 icra tetkik mercii hakimliği, 2010 yılında ceza ve hukuk davalarında 19 bin 500 dosyaya bakarken, bu sayı geçen yıl 30 bine ulaştı. 28 icra müdürlüğündeki icra takibi sayısı geçen yıl 877 bini buldu. Bu sayı, önceki yıllardan gelen devirlerle 1.2 milyonu aştı.

Takip dosyalarının başında, bankalardan alınan otomobil ve tüketici kredileri ile cep telefonu faturaları bulunuyor. Kredi kartı, esnaf ve kefalet kooperatiflerine borçlar da bunları izliyor. İcra dairelerine sığmayan dosyalar koridorlara istif edilmiş veya çelik dolaplara yerleştirilmiş durumda.

Sorunun temelinde ekonomik kriz var

İZMİR Barosu Başkanı Sema Pekdaş, banka kredisi, cep telefonu ve kredi kartlarından kaynaklanan davalar sebebiyle, avukatların diğerlerine  bakamaz hale geldiğini söyledi. Pekdaş, “Sorunun kısa vadeli çözümü, icra dairelerindeki araç ve personel sayısını artırmaktır. Uzun vadede çözüm ekonomik krizin aşılmasıdır” dedi. Pekdaş, Türk halkının kimlik bunalımı, sosyal patlama ve ruhsal sorunların temelinde ekonomik krizin yattığını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

Canına kıyan var

“Eskiden hacze gittiğimiz zaman esnafın komşusu, eşi, dostu, arkadaşı veya akrabası geliyor, borcu kapatıyordu. Artık kimsede para olmadığı veya vermek istemediği için esnaf borcunu ödeyemiyor. Yediemin depoları bankaların hacizli otomobilleri ve mallarla doldu taştı. Sokakta, vatandaşlar yoldan zorla çevrilip, leblebi dağıtılır gibi kredi kartı veriliyor. Burada bankalar da sorumlu. Kredi kartı verilen kişi buna uygun mu, değil mi araştırılmalı. Malesef bunların hiçbiri yapılmıyor. Borç ödenmeyince de kriz yaşanıyor. Borçlarını ödeyemeyen birçok kişi canına kıydı.”

Pekdaş, icra dairelerinin bir başka binaya taşınacağını, engellemek için topladıkları 2 bine yakın imzayı Adalet Bakanlığı’na gönderdiklerini belirtti. Pekdaş, “Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile telefonla konuyu görüştük. Konuyu araştıracağını, gerekirse taşınılmayacağını belirtti. Taşınılması düşünülen binayla adliye arasında uzun mesafe var. Avukatlar iki bina arasında mekik dokumak zorunda kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!