Hedef 15 mavi bayrak

Güncelleme Tarihi:

Hedef 15 mavi bayrak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vali Yüksel başkanlığında toplanan komisyon, İzmir kıyılarının 2001 yılında mavi bayrakla donatılması için düğmeye bastı, seferberlik ilan etti.

İZMİR Valisi Alaaddin Yüksel, 2001 yılında İzmir kıyılarına 15 mavi bayrak alınmasının hedeflendiğini söyledi, ‘‘Doğal, tarihi ve mitolojik zenginliğiyle açıkhava müzesi olan İzmir, önümüzdeki yıl mavi bayraklarla süslenecek’’ diye konuştu.

Çevre illerin gerisinde

VALİLİK Toplantı Salonu'nda düzenlenen İzmir Mavi Bayrak Komisyonu Toplantısı'nda konuşan Yüksel, çevre illerin daha fazla mavi bayrağa sahip olduğuna dikkat çekti, ‘‘Mavi bayrak yarışının sonunda hedefe ulaşmak için çalışmaları hızlandırmalıyız’’ dedi.

Payımıza düşeni alalım

GEÇTİĞİMİZ yıl yaşanan deprem felaketine karşın turizmin olumlu olduğuna değinen Vali Yüksel, ‘‘2000'de Türkiye'ye 10 milyon turist geldi, 10 milyar dolar döviz bıraktı. Önümüzdeki yıl turist sayısının 15 milyon olması bekleniyor. Bu potansiyelden İzmir de payına düşeni almalı’’ diye konuştu.

Yerel yönetimler göreve

VALİ Yüksel, ayrıca, mavi bayrak yarışında yerel yönetimlere çok iş düştüğünü kaydetti, ‘‘Turistik ilçe kaymakamları ve belediye başkanları işbirliği içinde mavi bayrak kriterlerini oluşturacak. Özellikle altyapı çalışmaları tamamlanarak deniz kirliliğinin önüne geçilecek’’ dedi.

Kıyı yönetim planı şart

DENİZ kirliliğinin önüne geçebilmek için Çevre, Sağlık, Bayındırlık ve Turizm Bakanlıkları'nın ortaklaşa kıyı yönetim planı hazırlaması gerektiğini belirten Çevre İl Müdürü Vildan Gündoğdu, ‘‘Böylelikle, tesis yerleri, bölgeye uygunluğu, doğal yapı, coğrafi koşullar tek tek değerlendirilecek. Tesislerin kurulması standartlara uygun olacak. Şu an özellikle balık üretim çiftlikleri konusunda sıkıntı yaşanıyor. Bu tür sorunların önüne geçilecek’’ dedi.

Korumak almaktan zor

ÇEVRE Vakfı Genel Müdürü Erol Güngör, ‘‘Mavi bayrağın alınması kadar korunması da zor. Başta alınan yerin temizliği gözetim altında tutulmalı. Plaja kanalizasyon akışına izin verilmemeli. Mavi bayrak kalıcı değil, bir süre sonra kirlilik gözlenirse geri alınyor’’ dedi. Güngör, ayrıca, hayvanların kontrolünün zor olduğunu da ifade etti, ‘‘Mavi bayrak alan plajlara hayvan girişi kesinlikle yasaklanmalı. Ayrıca, lisanslı bir cankurtaran bulundurulmalı. Bunların denetimi konusunda yerel derneklerden yardım görüyoruz. Gözlemlerini bize bildiriyor. Biz de kontrollerimizi yapıyoruz‘‘ diye konuştu.

15 nokta kriterlere uyuyor

İL Sağlık Müdürü Recep Gür Ustaoğlu, geçtiğimiz yıl 1 Nisan'dan itibaren 56 kıyı noktasından düzenli numuneler alındığını belirtti, ‘‘İlk veriler bunlardan 15'inin mavi bayrak kriterlerine uygun olduğunu gösteriyor’’ dedi. Deniz kirliliğinin en büyük etkeninin kanalizasyon olduğunu belirten Ustaoğlu, ‘‘Bunun yanında insanların denizden yararlanma kültürlerinin olmayışı da kirliliği artırıyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!