Hayata ilk adım: Özel koruma

Güncelleme Tarihi:

Hayata ilk adım: Özel koruma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

KÖYCEĞİZ Gölü'nü denize bağlayan Dalyan kanalı ucundaki İztuzu sahiline Mayıs'tan beri yumurta bırakan caretta carettaların, 60 günlük kuluçka süresini tamamlayan yavruları kabuklarını çatlatmaya başladı.

AYIŞIĞININ yansınmasından faydalanarak denize yönelen kaplumbağaların denize ulaşması için çevrede geceleri karartma uygulanıyor. Gönüllü öğrenciler, yavruların hayvanlara yem olmaması için gece nöbeti tutuyor.

CARETTA Caretta kaplumbağalarının neslinin tükenme tehlikesi taşıması nedeniyle, İztuzu sahili, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) statüsüyle korunuyor. Sahilde hiçbir yapılaşmaya izin verilmezken sahile güneşlenmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de yumurtaların bulunmadığı sınırlar içinde plajdan faydalanması sağlanıyor. Dünyaya genellikle İztuzu plajından yaşama başlayan Caretta carettalar, yeryüzü denizlerinde uzun bir ömür sürüyor. Caretta carettalardan dişi olanlar, doğduktan 20 yıl kadar sonra erginliğe ulaştığında yine doğduğu sahile gelerek yumurta bırakmaya, neslin devamını sağlamaya çalışıyor. Dişi kaplumbağa, sahilin kendi doğduğu zamandaki kadar temiz olmaması veya yapılaşmaya açılmış olması durumunda yumurta bırakmadan geri dönüyor. Türkiye'de sahillerinde Caretta caretta türü deniz kaplumbalarının yumurta bıraktığı 17 kumsaldan en önemlisi olan İztuzu sahilindeki milyonlarca yıllık doğa geleneğinin telaşını görmek isteyen turistler de yerleşim yerlerindeki otel, motel ve pansiyonları dolduruyor.

KÖYCEĞİZ Gölü'nü denize bağlayan Dalyan kanalı ucundaki İztuzu sahiline Mayıs'tan beri yumurta bırakan Caretta caretta kaplumbağalarının, 60 günlük kuluçka süresini tamamlayan yavruları kabuklarını çatlatmaya başladı. Yavrular, ayışığı klavuzluğunda denize ulaşma çabası ile görülmeye değer.

NESLİ tükenmekte olan Caretta caretta yavruları ölmemeleri için koruma altında tutuluyor. Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden gönüllü üç kişi, yumurtadan çıkan yavruların diğer hayvanlara yem olmaması ve günışığında derileri kurumadan denize ulaşması için yaz boyunca nöbet bekliyor.

YUMURTALARDAN çıkıp ayışığının yansınmasından faydalanarak denize yönelen yavru kaplumbağaların başarıya ulaşması için çevrede geceleri karartma uygulanıyor. Karartma, kaplumbağaların yanılıp kara yönüne koşmamaları için büyük önem taşıyor.

Gönüllü fedakârlığı

DOKTOR Fuat Canbolat önderliğindeki gönüllü çalışmada, Hacettepe Üniversitesi'nden 27 yaşındaki Fatih İlhan, 21 yaşındaki Tolga Aslan ve 20 yaşındaki Gülçin Muratoğlu görev yapıyor. 10 Haziran'dan beri İztuzu'nda bulunan ekip, Eylül sonuna kadar, yuvaları koruma, yavruları denize ulaştırma ve plaka takma çalışmalarını sürdürecekler. Gönüllü gençler, yaşam biçimlerini de dev kaplumbağalara endekslemiş durumda. Uyku ve dinlenme saatleri, Carettalar'ın geliş gidişlerine göre düzenlenmiş. Tüm giderlerini Dr.Ali Fuat Canbolat'ın karşıladığı projenin en büyük destekçisi de Dalyan Belediyesi ile Dalyan Balık Üretim Çiftliği. Günlük ihtiyaçlar Dalko'nun teknesi ile yöreye getirilip götürülüyor. Çünkü bölgeye saat 08.00 - 20.00 saatleri arasında giriş yasak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!