Hakimden avukata:'Kendini mi ihbar ediyorsun?'

Güncelleme Tarihi:

Hakimden avukata:Kendini mi ihbar ediyorsun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 23:52

İZMİR'in Dikili İlçesi'nde 1 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen Gezi eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 31 sanığın yargılandığı davanın 5'inci duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

Davalı vekili avukat Hasan Altıparmak'ın savunmasında, "Yapılan gösteri yürüyüşüne 3- 5 bin kişi katıldı. Ancak bunlardan 31'i seçildi. Bu 31 kişi neye göre belirlendi belli değil. Hatta bizzat ben de katıldım. Fotoğraflarda bizler de varız. Ancak hakkımızda iddianame düzenlenmemiş" demesi üzerine hakim Engin Şafak'ın "Kendini ihbar mı ediyorsun?" sorusu salonda gülüşmelere neden oldu.
Dikili'de 1 Haziran 2013 tarihindeki Gezi eylemi nedeniyle düzenlenen yürüyüş katıldıkları gerekçesiyle 31 kişi hakkında, 'Gösteri ve Yürüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Dikili Asliye Mahkemesi'nde, beşinci duruşması görülen davaya aralarında Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, CHP Dikili İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, dönemin Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Dikili Şube Başkanı Ahmet Tutan, dönemin Eğitim-Sen Dikili Şube Sözcüsü Bekir Argun'un da aralarında bulunduğu 9 sanık ile sanık vekili avukatlar İzmir Çağdaş Hukukçular Derneği Üyesi Şule Arslan Hızal, İzmir Özgür Hukukçular Derneği Üyesi Fatma Demirer ile Soner Akgül, Hasan Altıparmak ve Nedim Değirmenci savundu.

'DAVA İKİ YÖNÜYLE ÇELİŞKİLİ İDDİASI'
Duruşmada söz alan avukat Soner Akgül davanın iki yönüyle çelişkili olduğunu belitip, "Birincisi bütün sanıklar yapılan gösteriyi yönetmekle sevk maddelerinde suçlanmış ancak sadece üç sanığın atılı suça ilişkin eyleminden bahsedilmiş, diğer sanıkların bu eyleminden bahsedilmemiştir. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin dosya arasına sunduğumuz kararında gösteri yürüyüşü sırasında müdahale olmadan dağılması karara bağlanmıştır. Bu nedenle yapılan gösterinin izinsiz gösteriye dönüşmesi söz konusu değildir. Tamamen barışçıl bir toplantıdır" dedi. Akgül, "İddianamenin 13 sayfasının birinci paragrafında sanık Osman Özgüven'in toplanan kişilere, 'arkadaşlar sakın küfür etmeyin ve mala zarar vermeyin' şeklinde uyarıda bulunduğu ve grubun bu şekilde hareket ettiği sabittir. Yine iddianamede ambulansın geçtiği ve grubun ambulansa yol verdiği görülmektedir. Toplantı tamamıyla barışçıldır ve kamuya engel olmamıştır" dedi.

AVUKAT ALTIPARMAK: YÜRÜYÜŞE BEN DE KATILDIM
Diğer avukatlarda savunmalarda aynı ifadelere katıldıklarını belirterek toplantının barışçıl olduğunu ve Anayasa ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırılık arzettiğini belirtti. Avukat Hasan Altıparmak ise savurmasınra yapılan gösteri yürüyüşüne 3-5 bin kişi katıldığını belirtip, "Ancak bunlardan 31'i seçilip, dava açıldı. Bu 31 kişi neye göre belirlendi belli değil. Hatta bizzat ben de katıldım. Fotoğraflarda bizler de varız. Ancak hakkımızda iddianame düzenlenmemiş" demesi üzerine hakim Engin Şafak'ın 'Kendini ihbar mı ediyorsun' demesi salonda gülüşmelere neden oldu. Avukat Altıparmak bunun üzerine "Vicdanen ben dahil orada bulunan herkesin ayrım yapılmadan burada olması lazım. Bundan dolayı asla pişman değilim yine olsa yine katılırım" dedi. Dava, "dosyanın karar ve eksiklikleri açısından incelenmesi" için ertelendi.
Duruşma sonrası Adliye Sarayı merdivenlerinde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklmasında konuşan İzmir Çağdaş Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Şule Arslan Hızal, "Kısaca duruşmada da söylediğimiz gibi, bu davaların hemen hepsi demokratik tepkileri zaptu rap altına almak için açılmış davalardır. Dikili'de de vatandaşlar demokratik haklarını kullanarak basın açıklamasında bulunmuşlardır. Bilindiği gibi basın açıklaması yapmak için izin almaya gerek yoktur. Herkes basın açıklaması ve barışçıl gösteri yapabilir. Bu en demokratik haktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!