Güzel ama yetmez

Güncelleme Tarihi:

Güzel ama yetmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2011 21:34

İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi asistanlarının, iş bırakma eylemi yaparak sorunlarını gündeme getirmesinin ardından kendilerine özellikle “çok çalıştıkları” konusunda hak veren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın yayınladığı genelge yine asistanlarca değerlendirildi.

Haberin Devamı

izmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu üyesi karıkoca asistan hekimler Gülen- Özgür Niflioğlu’nun genelgeye ilişkin yorumu “Güzel, teşekkür ediyoruz, ama yeterli değil” oldu.  DEÜ Hastanesi’nde patoloji asistanı olan Dr. Gülen Gül Niflioğlu “Düşük ücretle, güvencesiz ve 33 saate varan esnek mesai saatlerine Sağlık Bakanlığı da sessiz kalmadı ve bir genelge yayınlandı. Ama bu istekleri yeterince karşılamıyor. Çünkü buradaki teknik sorun üniversite hastanelerinin Bakanlığa değil, yök’e bağlı olması. Bu sebeple ilgili genelge tüm asistan hekimlerin sorunlarına değil, sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerinde çalışanların  sorunlarına sınırlı çözüm getirebilir” diye konuştu.

Nöbet sonrası izin

Atatürk Eğitim Hastanesi Dahiliye Asistanı Dr. Özgür Niflioğlu da asistan hekimlerin “nöbet sonrası izin” talebiyle yola çıktıklarını belirterek şunları söyledi:“Çünkü bu anayasal bir haktı, çok çalışıyorlar ve dinlenmek istiyorlardı. Ancak genelgede nöbet sonrası izin ne yazık ki teğet geçti. Bununla beraber nöbet sayı ve sıklıklarının düzenlenmesi yönünde bir düzenleme getirildi. Ancak hali hazırda eğitim-araştırma ve üniversite hastanelerinde bu düzenlemeye uyulmamaktadır. Nöbet ücretlerinin ödenmesi anlamında özellikle üniversite hastanelerinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır, eğitim araştırma hastanelerinde bu sorun yaşanmıyor. Asistan hekimler performans sisteminin kölesi olmak istemiyorlar. Bugün için asistan hekimlerin aldıkları döner sermaye ödemeleri 0 (sıfır) TL’den başlayıp çalışılan bölümün performansına göre farklı rakamlara değişim gösterebiliyor. Ancak eğitim / hizmet ikileminde kaldıkları için Sağlık Bakanı’ndan bir an önce performanstan bağımsız hakkaniyetli bir ödeme sisteminin formülünün bulunmasını istiyorlar. Çünkü hak ve adalet arayan ve kendi arkadaşlarını rakip olarak görmek istemeyen asistan hekimler şunu çok iyi biliyorlar ‘Biri yer biri bakar kıyamet oradan kopar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!