"Grip salgını var ama domuz gribi değil"

Güncelleme Tarihi:

Grip salgını var ama domuz gribi değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 13:14

İZMİR İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, kentte domuz gribi salgını olmadığını, sadece birkaç gün önce Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 53 yaşındaki bir hastanın domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Kızılkaya, 2014 yılının Aralık ayında 250 kişiye grip tanısı konulurken 2015 yılının aynı ayında bu rakamın 69 olduğunu vurgulayarak, "Şimdi acil servislerimiz öksüren, kusan, kas ağrıları çeken, ateşli hastalarımızla dolu. Grip salgını var ama domuz gribi salgını yok" dedi.

Haberin Devamı

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bediha Kızılkaya, 2014 yılının Aralık ayında 250 kişiye grip tanısı konulurken 2015 yılının aynı ayında bu rakamın 69 olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Şimdi acil servislerimiz öksüren, kusan, kas ağrıları çeken, ateşli hastalarımızla dolu. Grip salgını var ama domuz gribi salgını yok. Olağanüstü bir durumla karşı karşıya değiliz. İlk kez geçtiğimiz günlerde 53 yaşındaki bir hastamız yüksek ateş şiyaketiyle Ege Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Ensefalit (beyin iltihabı) ön tanısı vardı. Bilinç bulanıklığı, nöbet geçirme, ateş, bulantı, kusma bulgularıyla hastaneye başvurdu. 10 gün içinde tetkikler yapıldı. H1N1 bulundu. Ancak sadece H1N1 değil beyin enfeksiyonu da vardı. Beyin enfeksiyonunun nedeni H1N1 mi yoksa başka bir virüs müydü sebebi bulunamadan öldü. İlk kez domuz gribi bu ölümle İzmir’de kayıtlara geçti. Bu bizi endişelendiriyor mu? Elbette. Biz ölümler olmasından da öte hasta olmayalım diye uğraşıyoruz. Grip olmayayım. Bunun için aşı olalım. El hijyenine dikkat edelim. Kalabalık ortamlara girdiğimizde elimizi dezenfektanlı mendille silelim. Bunu takıntı olarak görmeyelim. Maske kullanalım. Çünkü grip olursak tedavisi yok. Vücut direnci kendi başına mücadele ediyor. Sağlıklı beslenelim, spor yapalım. Hasta olduktan sonra tamamen destek tedavisi yapıyoruz. Kişi grip olsa da aşı olabilir. Hastalığı geçtikten sonra fiyatı 10-15 lira olan aşıdan yaptırabilir. Sağlık Bakanlığı, İzmir’e 5 bin grip aşısı gönderdi. Sağlık çalışanlarını aşılıyoruz. Huzurevleri talep ederse yaşlılarımızı biz ücretsiz aşılıyoruz. Kronik hastalığı olanlar heyet raporu ile aile hekimlerine başvurduklarında aşı ücretsiz veriliyor. Gripten korunmanın yollarını anlatan 15 sayfalık küçük el kitapçılığı hazırlıyoruz. Önümüzdeki hafta AVM’lerde, metro çıkışlarında, hastanelerde, aile hekimliklerinde dağıtacağız."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!