Görme engelliye ‘ışık’ olacak icat

Güncelleme Tarihi:

Görme engelliye ‘ışık’ olacak icat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 00:00

Manisa İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, navigasyon, elektronik metre ile bluetooth teknolojisini birleştirdi, görme engellilere ışık olacak “Nav-Eyes” adlı cihazı geliştirdi.

Haberin Devamı

MANİSA İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, görme engelliler için önemli bir buluşa imza attı. Avni Güner, Bahar Çardak, Ebru Cirban, Fatma Kaplan ve Zehra İrem Çetin adlı gençler, bilgisayar öğretmenleri Hüseyin Morbel’in öncülüğünde navigasyon, elektronik metre ve bluetooth kulaklığı bir araya getirerek görme engelliler için “Nav-Eyes” adını verdikleri cihazı geliştirdi. Proje, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kız meslek liseleri arasında düzenlendiği “İşte Biz de Varız-3’üncü Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması”nda Ege birincisi oldu, İstanbul’da düzenlenecek ulusal finale katılma hakkı elde etti.

Beyaz baston yerine

Öğretmen Morbel, amaçlarının, görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Morbel, “Yön tayini için navigasyon, yükseklik konusunda elektronik metre ve ses için bluetooth kulaklığı tek bir cihazda topladık. Bu cihaz sayesinde görme engelli vatandaşlarımız navigasyona gideceği adresi sesli olarak girecek, bluetooth kulaklıkla yönünü belirleyecek, elektronik metre ölçe cihazından da sesli olarak karşısına çıkan engeller hakkında bilgi alacak. Yani beyaz bastonlarından kurtulacaklar” dedi.

Haberin Devamı

FİYATI 310 LİRA OLACAK

Önümüzdeki haftalarda cihazın patentini almayı hedeflediklerini kaydeden Hüseyin Morbel, “Patentini aldıktan sonra, isteyenler için üretmeye başlayacağız. 310 liradan satışa sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!