Giselle akşamı

Güncelleme Tarihi:

Giselle akşamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 00:00

Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda bu akşam sergilenecek olan Giselle balesinin başrol oyuncuları ile sanat yönetmeni İzmirli basın mensupları ile buluştu.

İKSEV başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Josef Varga (Kont Albrecht), Anna Tsygankova (Giselle) ve Sanat Yönetmeni Ted Brandsen, temsil ile ilgili bilgi verdi. Vakıf Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, dünyanın sayılı bale topluluklarından Hollanda Ulusal Balesi'nin 50'nci Yılını romantik balenin başyapıtlarından biri, Adam'ın “Giselle”i ile 26'ncı Uluslararası İzmir Festivali'nde kutladığını söyledi. Sarper, “Türkiye'ye ilk kez İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) daveti üzerine gelen Hollanda Ulusal Balesi, delirmeyi ve hatta ölümü bile zarafetle anlatan “Balenin Hamlet’i Giselle'i oynayacak. Şu anda konuğumuz olan ve çağımızın tartışmasız en seçkin koreograflarından Ted Brandsen'in yönetimindeki topluluk, güzeller güzeli Giselle'i ölüme sürükleyen aşkını, Wili'lerin göz kamaştıran uçucu danslarını Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda sahneleyecek” dedi.
Sanat Yönetmeni Ted Brandsen, Aşkın dili olmadığı için dans yoluyla yansıtılmaya çalışıldığını, dans koreografisiyle birlikte oyunu özel yapan dansçının hareketine kendi hislerini, duygularını ve ruhlarını da katmasıyla ortaya çıktığını belirtti.
50'nci yılını kutlayan Hollanda Ulusal Balesi'nde dans etmek için dünyanın her yerinden dansçılar geldiğini, Giselle'yi oynayan Anna Tsygankova'nın Rusya'dan, Kont Albrecht'i oynayan Josef Varga'nın ise Slovakya'dan geldiğini anlattı.
Anna Tsygankova ise Giselle'nin bir balerin için çok önemli bir rol olduğunu, başarılı olabilmek için dans ederken hissetmek gerekliğini belirterek, “İlk bölümde fiziksel olarak insansınız, ikinci bölümde o insanın ruhu olarak rolü sergiliyorsunuz. Ben ikinci kısımdaki ruh halini sergilemeyi seviyorum” diye konuşurken, Josef Varga ise Türkiye'ye üçüncü gelişi olduğunu, geçen yıl Aspendos’ta Türkiye'deki ulusal dans topluluklarıyla birlikte dans etme fırsatı bulduğunu ve bu buluşma sırasında Türk insanını ve yaşamını tanıdığını, Türk insanını sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu gözlemlediğini anlattı.
Bugün saat 21.30'da Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda sergilenecek Giselle'nin koreografisi, Marius Petipa, Jean Coralli ve Jules Perrot'un koreografilerinden hareketle Rachel Beaujean ve Ricardo Bustamante tarafındanyapılan balenin sahne ve kostüm tasarımı uluslararası dansçı ve heykeltıraş Toer Van Schayk'a ait.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!