Geri dönüşüme herkes uymalı

Güncelleme Tarihi:

Geri dönüşüme herkes uymalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2012 00:00

Tüketimin artmasıyla büyüyen atık maddelerin çevre ve insan sağlığına tehdit oluşturmasıyla geri dönüşüm giderek önem kazanıyor.

Haberin Devamı

EGE Bölgesi’nin geri dönüşüm sektörü liderlerinden Atkasan A.Ş, hurda kağıt konusunda yeniliklere devam ederken, çeşitli kampanyalarla tüketicileri de bilinçlendirmeyi hedefliyor.Büyüyen tüketim ile doğru oranda artan atık maddelerin, çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeye başlaması üzerine rolü büyüyen geri dönüşüm sektörü, süreçten en fazla verimi almak için uğraş veriyor. Sektörde Ege Bölgesi’nin ilk kuruluşu olan Atkasan, 1996 yılından bu yana, tüketicilere geri dönüşüm bilincini de benimsetmeyi amaçlıyor.

Milli bir konu

Atkasan Ticaret Müdürü Metin Doğan, atıkların işlenip tekrar ekonomiye kazandırılmasının sadece ticari değil aynı zamanda milli bir konu olduğunu vurgulayarak, “Geçen yıl 150 bin ton olan atık kağıt kapasitemizi bu yıl 200 bin ton civarına çıkardık. Önümüzdeki yıllar bu miktar artacak, çünkü tüketim de büyüyecek” dedi. Atkasan olarak, geri dönüşümü sadece ticari bir konu olarak görmeyip, tüketicileri bilinçlendirerek atıkların daha sağlıklı bir şekilde toplanmasını ve sürecin daha verimli olmasını hedeflediklerini kaydeden Doğan, “Bu konuda, çevre mühendislerimiz düzenli olarak evlere, okullara ve askeri birliklere giderek seminerler veriyor, eğitici kitapçıklar dağıtıyorlar. Çünkü bu sektör, bölgemizin ve ülkemizin imajı için çok önemli” diye konuştu.

SOSYAL SORUMLULUK

Haberin Devamı

Sosyal sorumluluk kapsamında da önemli işlere imza attıklarını belirten Doğan, “Yaptığımız çalışmalarla her yıl yüzbinlerce ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. Ayrıca Tesco Kipa ve Ege Orman Vakfı ile kampanyalar yürüttük, sayısız ağaç diktik. Birçok ormanın oluşmasında etkin rol üstlendik. Ayrıca belediyelerle anlaşmalar yaparak değerli atıkları yerinden alıyor ve ekonomiye tekrar kazandırıyoruz. Türkiye’nin dört yanından, özellikle Denizli, Çanakkale ve Bursa’dan kağıt getirterek oradaki gelişime de destek oluyoruz” dedi.

ATIK DEĞİL ALTIN DEĞERİNDE

İstatistiklere göre Ege Bölgesi’nde bir kişi günde 1.15 kilogram maddeyi çöpe atıyor ve  bunların yüzde 15’i tekrar kullanılabiliyor. “İşe yaramaz” denilerek atılan metal, plastik ve kağıt, gelişen teknolojinin tüm olanakları kullanılarak en az kayıpla tekrar dönüştürülebiliyor. Bu sayede geleceğe yatırım yapılıyor, doğal kaynaklar korunurken, atık miktarı ve enerji kullanımı en aza iniyor. Altın değerinde olan bu maddeler geri kazanılmazsa, başta toprak kirliliği olmak üzere, çeşitli formlarda binlerce yıl çevreye ve sağlığa zarar veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!