Gençlerin rotası Tanzanya

Güncelleme Tarihi:

Gençlerin rotası Tanzanya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2013 01:17

İZMİR Genç İşadamları Derneği (İGİD), Afrika odaklı dış ticaret çalışmalarına Tanzanya’yı da ekledi.

Haberin Devamı

Pazardan pay almak isteyen işadamları heyet olarak Tanzanya’nın yolunu tuttu. İGİD Başkanı Mehmet Timuroğlu, Afrika’da adım atmadık yer bırakmayan üyelerinin zaten ciddi işler yaptığı Tanzanya’ya seyahati ile bu ülke pazarındaki payını artırmayı hedeflediğini söyledi.
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İş Adamları Federasyonu (ESİDEF) işbirliği ile hafta sonunda Tanzanya’ya giden ağırlıklı olarak inşaat, yapı malzemeleri ve makinecilerden oluşan heyet, Doğu Afrika’nın istikrar adası 50 milyonluk dev pazarından pay almaya çalışacak. Tanzanya’nın hem kendi güçlü pazar yapısı, hem de Brundi, Ruanda gibi komşu ülkelerin dışa açılan kapısı olma niteliğinin bu ülkenin önemini artırdığına dikkat çeken İGİD Başkanı Mehmet Timuroğlu, Afrika pazarına girmek için çok fazla zaman kalmadı. Çinliler çok hızlı ilerliyorlar” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Fazla zaman kalmadı

Afrika’nın bakir pazar yapısı ve ilgi çeken potansiyelinden yararlanmak için çok fazla vakit kalmadığını belirten İGİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Timuroğlu; “Afrika özellikle İzmirli KOBİ’ler için önemli fırsatlar barındırıyor. Büyük sermaye ve yatırım maliyeti gerektirmediği için Afrika’ya yatırım ve ticaret KOBİ’ler için önemli seçenek. İç pazarda yoğunlaşan rekabet ve düşen kar marjları, ihracatı firmalara zorunluluk haline getiriyor. Afrika dinamik ve bakir pazar yapısı nedeni ile her türlü ticaretin yapılabilmesine imkan sağlıyor. Tanzanya ise bu dev pazarın istikrarlı ve gelişen ülkesi olarak ön plana çıkıyor ve kendisi ile birlikte Kenya, Uganda, Ruanda ve Brundi’nin aralarında bunduğu Doğu Afrika Topluluğu’nun merkezi. Bu 5 ülke arasında gümrük yok. Tanzanya ile birlikte bu 5 ülkenin toplam nüfusu 160 milyon. Tanzanya’da Serbest Ticaret Bölgelerinde yatırım için ciddi imkânlar sağlanıyor. Dönümü 1-2 dolara arsa kiralanıyor ve Tanzanya’da üretilen her şeyi Avrupa’ya, Amerika’ya, Japonya’ya, Çin’e sıfır gümrük ve sıfır kota ile ihraç etme imkanı var” şeklinde konuştu.
Timuroğlu, bu ülkede sürekli büyüyen konut açığının inşaat sektörünü, aynı zamanda hemen her alanda makine ihtiyacının üst sınırda olması nedeni ile bu iki sektörün ön plana çıkar-dığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!