Gençler esrarı ot gibi goruyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler esrarı ot gibi goruyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2010 00:00

Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Halis Ulaş, madde bağımlığının insanları ölüme kadar götürdüğünü belirterek, “Bir kereden birşey olmaz mantığı son derece yanlıştır. Bir kez denemek geri dönülmez bir yolun ilk adımıdır” dedi.

Haberin Devamı

İZMİR’in Aliağa İlçesi’nde “Gençlerde alkol ve madde bağımlılığına karşı alınacak çare ve önlemler” konulu konferans düzenlendi. Aliağa Belediyesi ve Petrol-İş Sendikası’nın düzenlediği konferansta konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Halis Ulaş sunumuna slayt gösterisiyle başladı. Ulaş, Orta Asya’da üretilen çeşitli maddelerin Avrupa’ya geçişinde Türkiye’nin transit nokta olduğunu belirtti. Ulaş, “Türkiye coğrafi olarak konumu gereği zaten risk altında olan bir ülkedir. Örneğin uyuşturucunun en çok kullanıldığı yer Van’dır” dedi.
Arzu ve istek tehlikesi
Bağımlılık yapan maddeleri, alkol, esrar, ekstasy, eroin, kokain, uçucu maddeler ve lsd olarak sıralayan Ulaş, “Alkol ve uçucu maddelerin taşınması yasak değildir. Eroin, esrar, kokain ve sentetik maddeler dediğimiz ekstasy taşınması kesinlikle yasak olan maddelerdir. Bağımlılığın ana unsurları engellenemeyen arzu ve isteğin bulunması. Bunun içerisinde merak, korku, arkadaş ortamı ve özenti vardır” dedi. Gençlerde ya da kamuoyunda esrarla ilgili olarak ottur, bitkidir, zararı yoktur gibi bir algı ya da söylentilerin olduğunu belirten Ulaş şunları söyledi: “Kesinlikle doğru değildir. Saydığımız tüm maddeler son derece sakıncalı ve zararlıdır. Özellikle bir kereden bir şey olmaz mantığı da son derece yanlıştır. Bir kez denemek geri dönülmez bir yolun ilk adımıdır. Kişiyi ölüme kadar götürebilir.”

Haberin Devamı

Ailelere büyük görev

Madde ve alkol bağımlılığını tetikleyen ve etkileyen bir çok faktör bulunduğunu kaydeden Ulaş, “İşsizlik, yoksulluk, umutsuzluk, gelecek kaygısı gibi birçok neden sayabiliriz. Madde kullanımı için risk etkenleri ise biyolojik, genetik, maddelere verilen fizyolojik tepkiler ve kişiliktir” diye konuştu. Gençlerin yanlış yola sapmaması için ailelere büyük görevler düştüğünü belirten Ulaş, “Çocuklarınızı gözlemleyin, dinleyin, konuşun ve her şeyde ona örnek olun. Eve zil zurna sarhoş gelip de sonra öğüt vermeyin. Yaptığı yanlışlara karşı asla astığım astık, kestiğim kestik mantığı ile yaklaşmayın. Aranızdaki mesafeyi iyi belirleyin. Ben oğlumla, kızımla arkadaş gibiyim yaklaşımı da yanlıştır. Siz çocuğun annesi ise annesi, dayısı ise dayısı olun. Onun arkadaşı zaten olacaktır. Siz ne iseniz o olun” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!