Garip ortaklık

Güncelleme Tarihi:

Garip ortaklık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski bürokratları, Balina Operasyonu sanığı işadamı Mehmet Niyazoğlu'nun başkanı olduğu İZOTAŞ'la işbirliği yapmış

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura'nın ‘‘A Takımım’’ dediği 7 üst düzey bürokratı seçimlerden sonra bir araya gelerek ‘‘Çevik Başaran Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi’’ kurdu.

İddialar yayıldı

ÇANKAYA'daki şirketin açılışına başta Burhan Özfatura olmak üzere İzmir'in ünlü simaları katıldı. Ancak Balina Operasyonu'nun ardından, şirketin ortakları arasında cezaevindeki Mehmet Niyazoğlu'nun da bulunduğu öne sürüldü.

İZOTAŞ yüzde 15

İDDİAYI araştıran DHA muhabirleri, Mehmet Niyazoğlu başkanlığındaki, şimdi İçişleri Bakanlığı'nın soruşturduğu İZOTAŞ'ın yüzde 15, Genel Müdürü Nihat Sağbaşoğlu'nun ise yüzde 30 payla şirkete ortak olduğunu belirledi.

Ana işi sigorta

TARTIŞMALI 1.5 trilyonluk ipotek kararına imza atan dönemin Büyükşehir Encümeni Başkanı Uygun Erçevik'in de ortak olduğu şirketin sigortacılığın yanı sıra belediyelere danışmanlık hizmeti de verdiği öğrenildi.

KİMLER ORTAK

4 Uygun Erçevik: Özfatura'nın genel sekreteri, encümen başkanı, payı yüzde 8.

4 Hamdi Asena: Özfatura'nın eski özel kalem müdürü, payı yüzde 8.

4 Barbaros Kurtoğlu: Ege Şehir Planlama ve İŞKA eski Koordinatörü, payı yüzde 8.

4 Mustafa Aran: Şirketler eski Genel Koordinatörü payı yüzde 15.

4 Haluk Narbay: Özfatura'nın Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı, payı yüzde 8.

4 İhsan Tutum: Özfatura'nın genel sekreter yardımcısı, payı yüzde 8.

4 Nihat Sağbaşoğlu: İZOTAŞ Genel Müdürü, Özfatura döneminin Zabıta Müdürü ve ESHOT Genel Müdürü, payı yüzde 30.

4 Mehmet Niyazoğlu: İZOTAŞ Başkanı, şirkette temsil yetkisi Sağbaşoğlu'na verilmiş, payı yüzde 15.

Defterlerimiz herkese açık

ÇEVİK Başaran Sigortacılık Şirketi ortağı, Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire eski Başkanı Haluk Narbay, eski mesai arkadaşları Nihat Sağbaşoğlu'nun da genel müdürü olduğu İZOTAŞ'ın şirketlerine ortak olmasında art niyet aranmaması gerektiğini söyledi. Narbay, şirket kurulurken, sermaye koyacak güvenilir kişiler aradıklarını, İZOTAŞ'daki arkadaşlarının, yalnızca kuruluş sermayesine katkıda bulunduklarını söyledi. İZOTAŞ'ın, kendi şirketlerine herhangi bir kaynak aktarmadığını belirten Narbay, ‘‘Defterlerimiz açık. Herkes, gelip kontrol edebilir. Hiç bir yerden bir kuruş menfaat sağlamış değiliz’’ dedi. İZOTAŞ'ın şirket yönetinime karışmadığını belirten Narbay, ‘‘Biz artık bürokrat değiliz. Adresimiz belli olsun diye bu şirketi kurduk. Bizi, yasadışı iş yapıyormuş gibi göstermek isteyenler varsa, bunun yanıtını mahkemede alırlar’’ dedi.

ŞİRKET ortaklarından İhsan Tutum da, ‘‘Arkadaşlar davet ettiler ben de ortak oldum. Ancak şirkette bir masam bile yok. Sadece adresimiz belli olsun, emekliliğimizde meşgale olsun istedik. Zaten bu aya kadar bırakın para kazanmayı, hep cebimizden ödedik’’ dedi.

Soruşturma sürüyor

BALİNA Operasyonuyla, Otogar Skandalı dosyasını birleştiren İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Büyükşehir Belediyesi'nin halen tutuklu bulunan Mehmet Niyazoğlu'nun başkanı olduğu İZOTAŞ'a ayrıcalık tanınıp tanınmadığını soruşturuyor. Eski Başkan Burhan Özfatura ve encümen üyelerinin ifadeleri alınırken, İZOTAŞ'ın kredi için belediye arsasını 1.5 trilyona ipotek ettirilip teminat göstermesi hukuka aykırı bulunursa sorumluların yargılanmasına karar verilebilecek.

Açılışta çekilen hatıra

Çevik Başaran Sigorta Şirketi'nin açılışında Burhan Özfatura, eski bürokratlarını yalnız bırakmamıştı. Şirketin ortakları ile eski mesai arkadaşları birlikte fotoğraf çektirmişti. Açılışa İZOTAŞ'ın başkanı Mehmet Niyazoğlu da katılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!