Futbola bir şans ver!

Güncelleme Tarihi:

Futbola bir şans ver
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 16:50

İZMİR’in köklü kulüplerinden Altınordu, sosyal yönden dezavantajlı çocukları futbolla topluma kazandırmak amacıyla “Give Football A Chance” (Futbola Bir Şans Ver) projesini hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

İngiltere merkezli 2’nd Change (İkinci Şans Derneği) işbirliğiyle Avrupa’nın futboldaki en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlanan organizasyonun paydaşları arasında İspanyol Athletic Bilbao, İngiliz Sheffield United, Alman Schalke 04 gibi Avrupa’nın dev kulüplerinin yanı sıra Hollanda’dan Vitesse, İsveç’ten Hammarby, Bosna Hersek’ten Sarajevo ve Yunanistan’dan Atromitos kulüpleri yer alıyor.


YILDA 5 BİN ÇOCUK
Öncelikli olarak 8 Avrupa ülkesindeki yoksul mahallelerde yaşayan, çoğunluğu göçmen ve spor yapma imkanı bulamayan ya da yetenekleri olduğu halde bir kulübün altyapısına girme şansı bulamamış 11 yaşındaki çocuklar arasında seçmeler yapılacak. Yüzlerce çocuğun katılacağı elemeler sonucunda 8 ayrı Give Football A Chance takımı oluşturulacak. İkinci aşamada bu 8 takım ülkelerinde yapılacak seçmelerle 16 kişilik kendi Give Football A Chance ekiplerini oluşturacak. Bu ekiplere aylarca sürecek programla futbol eğitimi verilecek. Dünyaca ünlü futbolcularla bir araya gelmeleri sağlanacak. Kendi ülkelerinde mentörlerden ve antrenörlerden kişisel gelişim eğitimleri de alacak çocuklar son aşama olarak martta İzmir’de bir araya gelecek. Give Football A Chance takımları, 26 Mart’ta başlayacak U12 İzmir Cup dahilinde kendi turnuvalarını oynayacak. Eğitimleri yıl boyuna sürecek çocukların gelişimi ise hazırlanacak raporlarla düzenli olarak takip edilecek. Avrupa Komisyonu, UEFA ve sponsorların desteğiyle 2016 boyunca sürecek ve her yıl tekrarlanacak projeden yılda 5 binden fazla çocuğun faydalanması öngörülüyor. 

Haberin Devamı

BUNUNLA AB’YE GİRERİZ
Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, geçen nisanda gerçekleştirdikleri U12 İzmir Cup’ın ardından Can Yazıcı ve Hilmi Sever’in bu projeyi getirdiklerini söyledi. Özkan, “Kulübümüzün misyonuyla birebir örtüşen bu projeye hemen onay verdik ve çalışmalar başladı. Önce Avrupa’da dostumuz olan kulüplerle yazışmalar tamamlandı. Ardından da AB ve UEFA fonlarına başvurular yapıldı. Büyük detaylar içeren böylesine geniş bir projeye sportif liderlik yapmak bizler için büyük onur. Bana göre bu proje hayata geçtiğinde resmen Avrupa’ya girmiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

ORGANİZASYON 5 AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK

1. BRIEFING: Partner futbol kulüpleri yetkilileri ve antrenörleri ile Türkiye’de Kick Off Meeting (Başlangıç Toplantısı) etkinliği düzenlenecek. Projenin süreci hakkında detaylar verilecek. Ardından partner futbol kulüplerinin antrenörleri İngiltere’de Train The Trainers (Mentörlük & Koçluk) eğitimleri alacak.

2. WARM UP: Partner futbol kulüplerinin şehirlerinde-bölgelerinde yapılacak Give Football A Chance takım seçmeleri 8 hafta sürecek. Her hafta sonu Avrupa’nın farklı bir şehrinde yapılacak seçmelere yüzlerce çocuk katılacak. Give Football A Chance mentörleri & koçları bu seçmelerde tüm çocuklara sertifikalı eğitimler verecek ve o şehre ait takımları oluşturacak. Her ülkede düzenlenen turnuvalar sonucunda oluşturulan karma takımlar İzmir’e gidecek.

Haberin Devamı

3. MATCH: 8 farklı ülkeden 8 farklı Give Football A Chance takımı İzmir’de turnuva öncesi eğitimler alacak. ‘Futbol Efsaneleri’ seminerlerine katılacak. Hemen ardından Give Football A Chance takımları için İzmir U12 Cup 2016 dahilinde kendi aralarında turnuva düzenlenecek. Kazananın önemi yok. GFAC karması ile U12 Cup karmasının maçıyla en güzel final yapılacak.

4. COOL DOWN: Turnuva sonrası 5 ay boyunca her hafta sonu Give Football A Chance takımlarına kendi şehirlerinde eğitim verilmeye devam edecek. Böylece çocukların gelişim süreci devam ediyor olacak. Aynı zamanda lokal turnuvalar da sürecek. Çocuklar farklı takımların parçası olabilmeyi de tecrübe etmiş olacak.

Haberin Devamı

5. ANALYSIS: Yıl boyunca ‘Çocuklar için neler yaptık?’, ‘Hayatlarında neleri değiştirdik?’, ‘Gelişim süreçlerine neler kattık?’ gibi soruların yanıtlarına ulaşılacak. Kapsamlı analiz raporu tüm dünya basını ve futbolun önde gelen isimleriyle birlikte düzenlenen etkinlikle duyurulacak.

TÜRKİYE İÇİN GURUR VERİCİ

Projenin yöneticilerinden Can Yazıcı, dünyada bu çapta bir projenin ilk defa hayata geçtiğinin altını çizdi. Türkiye adına gurur verici bir proje olduğunu belirten Yazıcı, “Gelecek yıl proje 8 ülkeden 16 ülkeyi, bir sonraki sene ise 5 kıtada 32 ülkeyi kapsayacak. Üçüncü yılında 16 bin çocuk bu projeyle hayatlarını değiştirecek. Bu çocukların iyi futbolcu olmasından daha önemlisi, kendi yeteneklerini keşfetmeleri ve iyi birer birey olmaları” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!