Fahri konsoloslar zirvesinden mesaj

Güncelleme Tarihi:

Fahri konsoloslar zirvesinden mesaj
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

İzmir Hilton Oteli’nde 80 ülkeden 150 fahri konsolosun katıldığı Dünya Kongresi’nde, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve çok sayıda din adamı, küresel rehaf için dinler arası uyumu konuşacak.

Haberin Devamı

DÜNYA Fahri Konsoloslar Federasyonu (FICAC) tarafından düzenlenen 9. Dünya Kongresi İzmir’de başladı. “Ekonomik ve Sosyal Refah İçin İşbirliği” başlığı altında düzenlenen ve 80 ülkeden 150’nin üzerinde fahri konsolosun katıldığı kongrenin ikinci oturumunda aralarında Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da bulunduğu din adamları, küresel rehaf için dinler arası uyumu konuşacak. İzmir Hilton Oteli’nde kongrenin açılışı oturumuna İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Fener Rum Patriği Bartholomoeos, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kurul Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Hahambaşı Rav İsak Haleve, Türk Ermeni Patrikhanesi Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Suryani Katolik Patrikhanesi Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ ve davetliler katıldı.
KONGRE ROLÜ ÖNEMLİ
FICAC Başkanı ve Türkiye’nin Jamaika Fahri Konsolosu Arnold Foote, üç yılda bir kongre düzenlediklerini, İzmir’deki kongrenin katılımı en yüksek olan kongre olduğunu söyledi. Kongrenin önemli rol üstlendiğini anlatan Foote şöyle konuştu: “Ekonomi özellikle de teknoloji alanındaki gelişmeler uluslar arası ilişkilerin yapısını da değiştirdi. Dünya artık küresel bir köy, ülkeler artık eskisinden daha çok birbirine bağımlı. Bu durumda konsolosların üzerine düşen sorumluluk ve yük de daha çok artıyor. Fahri konsolosların hükümetlerine iletecekleri bilgilerin, kurdukları sosyal ve kültüler ilişkiler kendi ülkelerinin dış politikalarını belirmede etkili.”
Kongrenin açılışına katılarak Türkiye ekonomisi hakkında katılımcılara bilgi veren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, değişen dünyada fahri konsoloslara düşen görevin de arttığını söyledi. Türkiye’nin ekonomik dönüşümünü üç ana dönemde anlatan Hisarcıklıoğlu, ana hedefin makro ekonomik istikrarın sağlanması olan son dönemde Türkiye ekonomisinin yapısının tamamen değiştiğini belirterek, “Aslında Türkiye kendi bölgesinde bir endüstri devi haline geldi. Dünya ile daha çok bütünleşti, enflasyon tek haneli rakamlara düştü, endüstri işletmeleri İstanbul’dan Anadolu’ya yayıldı. Ticari ilişkilerde patlama yaşandı. Ara malların üretiminde önemli bir artış sağlandı, ihracat gelişmiş ülkelere yöneldi. Bugün 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.
GERÇEK SEKTÖR KRİZİ
Türkiye’nin de ekonomik krizden etkilendiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, dış ticaret, yurt içi krediler, iç talep alanlarında daralmalar olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Kriz gerçek bir sektör krizi. Küresel ticarette düşüş yaşandı. Olumlu gidişat varmış gibi görünüyor, bunun devam edeceğini umut edelim. Türkiye kriz sonrasında doğru dersleri çıkarabilirse, küresel ekonomik durumumuzu istikrarlı hale getirebiliriz. Sınandığımız bir dönemden geçiyoruz. Yeni yapılanma döneminde özel sektörün daha fazla varlık göstermesi ve geleceğin belirlenmesini sadece bürokratlara bırakmaması gerekiyor” diye konuştu.
İZMİR’DE 53 KONSOLOS
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir’de 53 fahri konsolos bulunduğunu söyledi. Fahri konsolosların yarı diplomat olduklarını ifade eden Aydoğan, fahri konsoloslara bazı konularda anlaşma yapma imkanı verilmesi durumunda dünyadaki sorunların büyük çoğunluğun ortadan kalkacağını söyledi. Vali Kıraç ise fahri konsolosların sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerini geliştirilmesinde önemli rol oynadıklarını belirterek, “İzmir tarihi boyunca tüm dinlere ev sahipliği yapmış bir kenttir. Bugün de kongreye katılan din adamları buradan dünyaya barış ve dostluk çağrısı yapacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!