F-35’te geri sayım

Güncelleme Tarihi:

F-35’te geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2013 01:14

Havacılık sanayinde de Türkiye’nin önde gelen kümelenmelerinden biri haline gelen İzmir’de yer alan Kale-Pratt&Whitney deneme üretimlerine başladı.

Haberin Devamı

KALE Holding ve Amerikalı Pratt & Whitney’in ortaklığıyla F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın motorunu üretmek için kurulan tesis, 2014’ün ilk çeyreğinde açılıyor. Ege Serbest Bölgesi’nde yer alan tesiste deneme üretimlerine başlayan firma, resmi açılışını 2014 ocak ya da şubat ayında yapmayı planlıyor.

Kale’nin İzmir’deki 11’inci satış noktası olan Aden Yapı’nın sovrumunun açılışına katılan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Ege Serbest Bölgesi’nde devam eden yatırımlarıyla ilgili gelinen son durumu değerlendirdi. Tesisin temelini yaklaşık iki yıl önce attıklarını hatırlatan Okyay, üretim konusu hassas olduğu için sürecin biraz uzadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Tesis yatırımı sürerken, biz bölgede küçük bir üretim alanı kiraladık. Orada çalışmalara başladık. Şu anda binamız bitmiş durumda. Makinelerimizi yerleştirdik ve deneme üretimine başladık. Ama resmen 2014’un ilk çeyreğinde açmak istiyoruz. Temelini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül atmıştı. Açılışın da üst düzey olmasını istiyoruz. Bununla ilgili taleplerimizi önümüzdeki ay ilgili makamlara ileteceğiz. Bizde bu süre içinde deneme çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

F-35’te geri sayım

İzmir tesisi büyüyecek

Ege Serbest Bölgesi’ndeki fabrikada ilk etapta F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın motorlarını üreteceklerini dile getiren Okyay, Amerikalı ortaklarının çeşitli jet motorları da ürettiğini belirterek, “İlerleyen süreçte bu üretimlerin de buraya kayması söz konusu olabilir. Ama öncelik F-35. Ama zamanla burada farklı çalışmalarda olacaktır. İzmir’deki tesisimize rasyonel olarak baktığımızda büyüme ihtimali çok yüksek. Şu anda ilk etapta yaklaşık 200 kişilik bir ekiple yola çıkacağız. İlerleyen süreçte bu büyümelerle birlikte bu sayı daha da artacaktır” dedi.

11. SATIŞ NOKTASI

Hem ciro, hem de kapasite anlamında Avrupa 3’üncüsü, dünyanın ise 12’ncisi olduklarını ifade eden Okyay, “57 yıllık bir firmayız. İzmir ve Ege’de bizim için hep çok önemli olmuştur. Burada 50 yıldır işbirliği yaptığımız firmalar var. Sık sık yetkili satıcılık verme taraftarı değiliz. İzmir’deki 11’inci satış noktamızı Aden İnşaat Malzemeleri ile hayata geçirdik. Patronu kadın. Bu nedenle burası benim için ayrı önem taşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

F-35’te geri sayım

YENİ SATIN ALMALAR

Yurtdışı açılımları hakkında da bilgi veren Zeynep Bodur Okyay, “Hedeflerimiz arasında diğer pazarlarda, başka ülkelerde büyümek, üretim yapmak da var. Kale İtalya, Kalekim Rusya ve Kale Pratt&Whitney bu hedeflerimizin bir parçası. 2011’de İtalya’nın 10 bü­yük seramik şirketinden biri olan ve Edilcuoghi, Edil-gres, Cani markalarını üreten Fincuoghi şirketini aldık. Şu anda uygun ortam olursa yeni satın almalar olabilir. Bu yönde sürekli araştırma halindeyiz” ifadesini kullandı.

İyi eğitim yatırımcı çekti

F-35 uçak motorlarının üretimi için İzmir’e yatırım yapma nedenlerine de değinen Okyay, şöyle devam etti: “Ege Serbest Bölgesi’nin lokasyonu ve yönetim sistemindeki olumlu yönleri sebebiyle İzmir öne çıktı. Asıl önemli konunun ise İzmir’in eğitim yapısı. İzmir’in eğitim sistemi çok iyi. Bu yatırımlarda önemli olan, kalifiye eleman sıkıntısı yaşamamak. Bu nedenle rotamızı İzmir’e çevirdik. Tabi eşimin de buralı olmasının etkisi yok değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!