EXPO 2020 İzmir’in hakkı

Güncelleme Tarihi:

EXPO 2020 İzmir’in hakkı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2012 00:00

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, fahri konsoloslarla EXPO için buluştu.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hilton Oteli’nde EXPO 2020 için fahri konsoloslarla öğle yemeği yedi.

EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı Vali Cahit Kıraç, İzmir’de şu anda üç başkonsolos, üç konsolos, 56 fahri konsolos bulunduğunu, ülkelerden 46’sının BIE üyesi olduğunu belirttı. Konsolosların İzmir’in bu yarışı kazanmasında büyük katkı sağlayacaklarını belirten Kıraç, “Lobi faaliyetlerinde hedef ülkelerle ilgili bilinmesinde yarar görülen ayrıntılar büyük önem taşıyor. EXPO 2020 yarışında rakibimiz olan Rusya ve Brezilya’nın çalışmalarının takip edilmesi de çok önemli. Bu ülke fahri konsolosları bizimle yakından çalışmalı. Hepimiz bu taşın altına elimize koyacağız. Tarih yazmak arzusundayız” dedi.

Ciddi katkı sağlayacak

Haberin Devamı

Bayraktar ise İzmir’in gözbebeği olduğunu vurguladı, “EXPO’yu inşallah 2020’de İnciraltı’nda yapacağız. Konsoloslarımız ikili ilişkinin en iyi olduğu odaklardır. EXPO ülkemize ciddi katkı sağlayacak” dedi.
Yıldırım da İzmir’in bir EXPO deneyimi yaşadığını, kaybetmenin ne olduğunu bildiğini belirterek, bunun nedenlerinin de değerlendirileceğini söyledi.

Hoyratça kullanılmasın

Yıldırım da, EXPO alanıyla ilgili özel imar düzenlemesi yapıp meclise sevk ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu yasa, EXPO bölgesinde 190 dönümlük bir arazinin EXPO alanı olarak değerlendirilmesini ve civarındaki alanları da yeni bir imar tanımlamasıyla ticaret, turizm, sağlık gibi amaçlarla yapılaşmasına izin verilmesidir. EXPO süreciyle başlayacak bir çalışmadır. EXPO bittikten sonra burada yeni bir imar yapılanması olmayacak. EXPO süreci ile sona erecek. Başka bir anlam çıkarılmasın. Bu da bilerek konmuştur ki bu alan hoyratça kullanılmasın.”

Konsoloslar görevli

Bakan Yıldırım, EXPO sürecinde konsolosların önemine değindi, şunları söyledi: “Temsil ettiğiniz ülkeyle İzmir arasında köprü oluşturuyorsunuz. EXPO için doğrudan görevlisiniz. Sizlerin vereceğiniz bilgiler, yapacağınız çalışmalar arkadaşlarımızın faaliyetlerine ışık tutacak, amaca katkı sağlayacaktır. Ülkemizi ziyaret eden her devlet büyüğünün gündem maddesi EXPO’dur. EXPO, İzmir’e en az 10 eser bırakacak. EXPO 2020 yapıldığında İstanbul’dan otoyol, Ankara’ya hızlı treni bitirmiş bir İzmir olacak. EXPO’nun konusu da çok güzel. ‘Herkes için sağlık’ Bu tema bile EXPO’nun İzmir’in hakkı olduğunu gösteriyor. Küresel anlamda üç sorun var. Altyapı, sağlık ve eğitim. Bunu tema olarak ele alan ve tüm dünyadaki ülkelerle paylaşmayı hedefleyen ‘insanlık için daha iyi sağlık ve daha iyi yol’ temasıyla yola çıkan İzmir inanıyorum ki EXPO’yu herkesten daha çok hak eden şehirdir. EXPO olur, olmaz. Olmazsa da dünyanın sonu değil. Ama İzmir ve İzmir’i yönetenler İzmir’in konularına kararlılıklarından bir şey kaybetmeden devam edeceklerdir. EXPO bizim için vasıtadır. Tanıtım fırsatıdır. Ancak İzmir’e yapılacak hizmet ve yatırımlar EXPO’ya endeksli değil. Bu hizmetler hız kesmeden devam edecek. EXPO bizim hizmette zaman kaybını önlemeye yönelik bir katkı sağlayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!