Evren’e bir darbe de eski hemşehrilerden

Güncelleme Tarihi:

Evren’e bir darbe de eski hemşehrilerden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2009 00:00

Son zamanlarda isminin okul, cadde ve sokaklardan kaldırılması gündemde olan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e, bir darbe de 18 yıl yaşadığı Marmaris’ten eldi.

41 sivil toplum kuruluşundan oluşan Marmaris Demokrasi Platformu (MDP) üyeleri oybirliği ile Evren’in adının okul ve caddelerden kaldırılması için yasal yollara başvurma kararı aldı.

Avukat Mehmet Hasbioğlu başkanlığındaki toplantıya Hasan Sağlam (Pir Sultan Abdal Derneği), Mukbil Gülkokan (Atatürkçü Düşünce Derneği), İmdat Özgündüz (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), Ayhan Dursun (Marmaris Özürlüler Derneği), Kaya Güvenç (Marmaris Gazeteciler Derneği), Ahmet Nişancı, Cahide Çiçek (Cumhuriyet Okurları Derneği), Hasan Bektaş (Biz kaç kişiyiz), Eda Ülken (MAHAYKO), Hakkı Çopuroğlu (Doğa ile Barış Derneği) katıldı. Toplantıda, 1989-2007 arasında Marmaris’te yaşayıp ilçenin adının duyulmasına katkıda bulunan Evren’in adının okul, sokak ve caddelerden kaldırılması da oylandı. Dokuz dernek temsilcisi de kabul oyu kullandı. Kararın platform üyesi 41 kuruluş adına alındığı belirtildi.

Hasbioğlu, "Marmaris’te Kenan Evren İlköğretim Okulu, Evrenpaşa İlköğretim Okulu ve Kenan Evren Bulvarı bulunuyor. Toplantıda Marmaris ve Armutalan’da Evren’in adının okul, sokak ve caddelerden kaldırılması oybirliği ile kabul edildi. Şimdi yasal sürecin ne olduğunu tespit ettikten sonra Marmaris ve Armutalan belediye meclislerine başvuracağız" dedi.

Görüş bildirmeyecek

Evren’in Özel Kalem Müdürü Mehmet Gökçe konuyla ilgili olarak açıklama yapılmayacağını bildirdi, "İzmir ve daha başka çeşitli şehirlerde de bu tür isim değişikliği girişimleri olmuştu. Cumhurbaşkanım o zamanda da açıklama yapmamıştı. Yine aynı şekilde kimseye konuşmayacağını bildirdi" dedi.

CHP’li Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, "Marmaris Demokrasi Platformu’ndan meclisimize talep gelirse değerlendiririz. Ama kimseye kendimizi kullandırmayız. Halkın takdiri ne ise o olur" diye konuştu.

CHP’li Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü de Evren’in isminin en çok verildiği yerin beldeleri olduğuna dikkati çekerek, "Demokrasi Platformu’ndan talep geldiği takdirde meclisimizde görüşürüz. Tabii bu görüşme öncesi halkın takdirine sunum yapmak zorundayız. Burada halkın takdiri çok önemli" dedi.

İzmir’de dava açıldı

Geçen yıl, 12 Eylül askeri darbesinin 28. yıldönümünde Ege 78’liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, Evren’in ve darbe generallerinin adlarının okullardan kaldırılması istemiyle İzmir İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş, toplanan imzalar İzmir İl Genel Meclisi’ne de sunulmuştu. İzmir İl Genel Meclisi, oy birliğiyle Evren’in ve diğer darbeci generallerin adlarının okullardan kaldırılması yolunda tavsiye kararı almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!