Evini duvar yerine akvaryumla çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Evini duvar yerine akvaryumla çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2013 10:43

ÇEŞMELİ işadamı Mehmet Ali Gökçeoğlu, denizi evine getirdi.

Haberin Devamı

Nasıl mı? Evinin bahçe duvarını deniz akvaryumuna çevirerek. Yaklaşık 7 yıl önce yapılan 50 metre uzunluğundaki akvaryum, bugün Çeşme’nin adeta simgesi oldu. Fenerburnu Koyu’ndaki deniz akvaryumu, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi. Hatta bölgedeki oteller, akvaryuma tur düzenlemeye başladı. Zihni sinir projeleriyle tanınan Gökçeoğlu’nun ayrıca Jetgiller adlı çizgi filmden ilham alarak tasarladığı ‘ufo restoranı’ projesi de bulunuyor. Mehmet Ali Gökçeoğlu, 35 metre yüksekliğe çıkabilen restoranı önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planlıyor.

Evini duvar yerine akvaryumla çevirdi

Harita ve kadastro mühendisi Gökçeoğlu, akvaryumun hayata geçiş sürecini şöyle anlattı:

İçinde 3 bin balık var

“Yaklaşık 7 yıl önce şu anda akvaryumun bulunduğu yerde beton bir duvar vardı ve denizle bağlantımızı kesiyordu. Biz denize su diye bakmıyoruz. Onu içindeki canlılarla düşünüyoruz. Bu hisle hareket ettim ve peyzajı da dahil ederek ortaya böyle bir çalışma çıktı. Şimdi bahçemde oturduğum zaman denizin içindeymişim hissi yaşıyorum.”

Haberin Devamı

Mehmet Ali Gökçeoğlu, 50 metre uzunluğunda olan ve içinde bin ile 3 bin balığın yer aldığı deniz akvaryumunun Çeşme’nin tanıtımında da önemli bir aktör olduğunu ifade etti. Yoğun ilgiden söz eden Gökçeoğlu, “Bazen evin önünde kuyruk oluyor. Bine yakın aracın olduğunu gördüm” dedi. Akvaryumun bir kamu hizmeti gördüğünü kaydeden Mehmet Ali Gökçeoğlu, “Oteller tur düzenliyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin artık gündeminde yer alıyor. Herhangi bir ücret talebimiz yok. Sadece bol bol tebrik telefonu ve mektubu alıyoruz” diye konuştu.

Evini duvar yerine akvaryumla çevirdi

Yemeklik değil bakmalık

Deniz akvaryumunu ziyaret edenlerden en çok “Bunları yiyor musunuz” sorusunu duyduklarını dile getiren Gökçeoğlu, “Burayı balık yemek için yapmadık. Sonuçta buranın maliyeti balık yemeyi kaldıracak bir maliyet değil. Aylık bakımı için bile ciddi bütçe ayrıldı. Belirli büyüklüğe ulaştıklarında çevremizdekilere veriyoruz. Ama biz kesinlikle yemiyoruz. Bunun keyfi başka. Bir diğer soru da akvaryumun çok dar olduğu ve balıkların eziyet çekip çekmediği yönünde. Burada her şey hesaplanarak yapıldı. Gayet rahat ortamları var” dedi.

Evini duvar yerine akvaryumla çevirdi

Haberin Devamı

16 TON SU ALIYOR

Akvaryum için 100 bin Euro’ya yakın bir harcama yaptığını anlatan Mehmet Ali Gökçeoğlu, denizde üç motorun su taşıdığını belirterek, “50 metre derinden, 400 metre ise açıktan deniz suyunu akvaryuma taşıyoruz. Akvaryum 16 ton su alıyor. Burayı görüp bu tip bir akvaryum yapmak isteyen çok oldu ama birçoğu başarısızlıkla sonuçlandı. Bir balığın ortalama ömrü 15 yıl. Bizim burada 5-6 yıllık balıklar var. Çipura, levrek ve karagöz ağırlıkta. Bunların yanında ahtapot ve mürenimiz de bulunuyor” ifadesini kullandı.

Evini duvar yerine akvaryumla çevirdi

BU DA UÇAN RESTORAN

2009 yerel seçimlerinde Çeşme Belediye Başkanlığı için AK Parti’den aday adayı olan ve o dönem açıkladığı projeleriyle dikkat çeken Mehmet Ali Gökçeoğlu, akvaryumun yanında yine farklı bir projeyi hayata geçirme hazırlıkları içinde. Yerden 35 metre yükselen ‘ufo restoranı’ çalışmasının bulunduğunu anlatan Gökçeoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Evimin hemen yanında ve ön tarafında 5 ve 9 dönümlük iki arazim var. Burada yer alacak restoran projemiz bulunuyor. Tabii bu alışıla gelmiş bir restoran olmayacak. İlhamını Jetgiller adlı çizgi filmden aldım. Aslında yeni çağın projesi. 15 kişiye kadar uzay kabinleri şeklinde restoranlar olacak. Hidrolik sistemle aşağı yukarı hareket edecek. Şu anda Konya’da bir fabrikada iki portatif çalışmamız hazır. 2014’te hayata geçirmeyi planlıyorum. Akvaryumu da bu alanın etrafını kaplayacak şekilde uzatmayı hedefliyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!