Esnaf kan ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Esnaf kan ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2014 01:11

İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, piyasalarda Aralık ayında başlayan durgunluğun her geçen gün arttığını, icra dosyalarının kabardığını, çarşılarda, sanayi sitelerinde küçük esnafın siftahsız kepenk kapattığını söyledi. Mutlu, vatandaşın uzun vadeli borçlarla geleceğinden harcadığını öne sürerek, "Ekonomi daralıyor esnaf kaybediyor. Dilerim kriz çıkmaz" dedi.

Haberin Devamı

İzmir’de 129 odanın bulunduğu 150 bini aktif 340 bini kayıtlı esnaf ve sanatkarı çatısında toplayan İESOB’un Başkanı Zekeriya Mutlu, makroekonomik göstergelere rağmen esnafın çok zor durumda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Aralık ayından beri piyasada giderek artan bir durgunluk var. Senetler ve çekler ödenmiyor. Ciroda azalmalar var, sıkıntılı bir dönem. Bu sadece küçük esnafta da değil. İhracat rakamları ve diğer makro ekonomik göstergeler ilk zamanlarda daha canlıydı, ama şimdi diğer kesimlerde de sanayi ve ticarette de böyle bir sıkıntı olduğunu takip ediyorum. Umarım bu bir krize dönüşmez. İnsanların seçimler nedeniyle harcamalarında ihtiyatlı davrandığını düşündük ancak seçimler de geçti. Bayramdan çıktık yeni bir bayrama giriyoruz müthiş bir durgunluk."

’İCRA DOSYALARI KABARIYOR’

Haberin Devamı

İESOB Başkanı Mutlu, Kemeraltı, Karşıyaka ve Hatay çarşılarını gezdiğini sanayi sitelerine gittiğini belirterek, çeklerin ödenmediğine, esnafın siftahsız kepenk kapattığına tanık olduğunu söyledi. Mutlu, İzmir’de yakın zamanda birkaç tane olan icra dairelerinin sayısının 28’e çıktığına dikkat çekerek, "Başbakan Yardımcısı Ali Babacan İzmir’e geldiğinde ’ticarette risk vardır’ demişti. çok üzülmüştüm. Ticarette risk, riske atacak paran varsa vardır. Bir çekin sağlam olup olmadığını sorgulayabilmemiz için çeki verenin rızası olması gerekiyor. Oysa çekler teminata dayanmalı" dedi.

’KAZANILMAYAN PARA HARCANIYOR’

Tüketicinin uzun vadeli yüksek borcun altına girdiği için kredi kartlarına çalıştığını, her ay kazanmadığı parayı harcayarak geleceğinden yediğini öne süren Mutlu şöyle devam etti:

"Taşıt, konut, tüketici kredileri nedeniyle vatandaş hep içerde. İESOB olarak esnafın kanayan yarasına merhem olmaya çalışıyoruz. Son çalışmamız, esnafın elektriği daha ucuza kullanması yönünde. Örneğin bir pastanenin bütün gün kullandığı buzdolabı için elektriği daha da indirimli alabilmesi için elektrik dağıtım şirketleriyle görüşmeler yapıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!