Enerji boşa akıyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji boşa akıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakanlığa sunulan raporda, Ege'de 515 bin konutu ısıtacak jeotermal kaynak olmasına rağmen sadece 10 bin konutun bundan yararlanabildiği bildirildi

Potansiyel var ama kaynakları değerlendiremiyoruz

TÜRKİYE Jeotermal Derneği ve Uluslararası Jeotermal Birliği (IGA) Avrupa Başkanı Orhan Mertoğlu, yasa hazırlığı süren jeotermal kaynaklara ilişkin en şanslı bölgenin Ege olduğunu kaydetti, ‘‘Yatırımlara uluslararası kurumlar finansman desteği vermeye hazır’’ dedi.

Potansiyel yüksek

ALMANYA'nın Neustadt-Glewe kentinin jeotermal kaynakla tanışmasının 5'inci yıldönümünde düzenlenen toplantıya katılan Mertoğlu; İzmir'de 200, Denizli'de 90, Aydın'da 50, Manisa ve Turgutlu'da 46, Balıkesir'de 30, Nazilli'de 30, Afyon'da 25, Salihli'de 24, Çanakkale'de 20 bin konutun ısıtılabileceğini söyledi.

Çevre için gerekli

TOPLANTIYA DSP İzmir Milletvekili Hakan Tartan, Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, Balçova Belediye Başkanı Ali İhsan Ülker, Çevre Bakanlığı MTA ve İller Bankası temsilcilerinin de katıldığı gezide Türkiye'de jeotermal kullanımının çevre için gerekli olduğu ifade edildi.

ALMANYA'nın çeşitli bölgelerinden gelen 30 dolayında uzmana Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri anlatan Uluslararası Jeotermal Birliği Avrupa Başkanı Orhan Mertoğlu, Türkiye'nin son yatırımlarla jeotermal kullanımında dünyada 11. sıradan 5. sıraya yükseldiğini açıkladı.

Yatırımlar incelendi

IGA Başkanı Orhan Mertoğlu, Afyon Milletvekili Gaffar Yakın, Bolu Valisi Mehmet Ali Türker, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Toros Özbek, Jeolog Nilgün Bakır, Doç. Dr. Çevre Bakanlığı Daire Başkanı Zeki Necipoğlu, MTA ve İller Bankası uzmanlarının da katıldığı toplantılarda iki ülke arasındaki deneyler tartışıldı. ‘‘Workshop’’ çalışmasıyla son gelişmeler değerlendirilirken, Almanya Çevre Almanya Çevre ve Doğayı Koruma Bakan Vekili Simone Probst bu yatırımlara önem verdiklerini söyledi. Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Başkanı Crihstian Boissavy'in de katıldığı toplantının ardından, bölgede yapılan yatırımın özellikleri de incelendi.

Ege çok şanslı

TÜRKİYE Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu, yasa hazırlık çalışmaları süren jeotermal kaynaklara ilişkin en şanslı bölgenin Ege olduğunu kaydetti. İzmir'de 200, Denizli'de 90, Aydın'da 50, Manisa ve Turgutlu'da 46, Balıkesir'de 30, Nazilli'de 30, Afyon'da 25, Salihli'de 24, Çanaklale'de 20 bin konut olmak üzere Ege'de toplam 515 bin konutun 10 yıl içinde ısıtılabileceğini kaydeden Mertoğlu, ‘‘Bu yatırımlara uluslararası kurumlar finansman desteği veriyor.’’ dedi. Mertoğlu, MTA'nın altyapı açısından desteklenmesi gerektiğini belirtirken, üstyapı yatırımlarda model olarak valilik, belediye ve özel sektörün işbirliğinin ideal olacağı düşüncesini taşıdıklarını kaydetti.

Vali Göksu kararlı

ALMANYA'nın Neustadt-Glewe kentinde 100 derece dolayındaki sıcaklığa sahip ve 2300 metre derinlikten elde edilen jeotermal kaynakla gerçekleştirilen kent ısıtmasını inceleyen Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, bölgesindeki kaynakların boşa gitmesinden üzüntü duyduğunu söyledi. Göksu, halen Sarayköy'de saniyede 300 - 400 litre boşa akıtılan jeotermal kaynağın Almanya'daki kaynaktan çok daha yüksek ısı değerlerine sahip olduğunu ifade etti, ‘‘Bu kaynağın kullanılması için girişimlerde bulunacağım. Jeotermal Yasası'nın çıkması gündemde. Bununla birlikte kentteki kamu ve sivil örgütlere çağrıda bulunacağım’’ dedi. Göksu, Denizli'de ısıtılması mümkün olan 90 bin konutla çevre kirliliğinin de önleneceğini ifade etti. DSP TBMM İdare Amiri ve İzmir Milletvekili Hakan Tartan, İzmir'deki ısıtma deneyimini yakından izlediğini belirtirken, bu kaynakların kullanımını kolaylaştıracak yasal düzenlemeler için girişimlerde bulunacağını söyledi.

Daha ucuz yatırım

HALEN İzmir Balçova ile Kızılcahamam'da bir yıl sabit kalmak üzere konut başına 10 milyon lira ile ısıtma yapıldığını belirten Mertoğlu, ‘‘Bu alandaki yatırımımızın tutarı konut başına 1000 ile 2500 dolar arasında. Rusya'dan doğalgaz getirilmesi halinde konut başına yatırım maliyeti 2500 dolar olmaktadır’’ dedi. ORME Jeotermal Firması'nın sahibi Orhan Mertoğlu, gerçekleştirilen yatırımların 5 ile 8 yıl içinde geri dönüşünün sözkonusu olduğunu da ifade etti. Bu yatırımların gerçekleştirilmesi halinde ülkenin dövizden elde edeceği tasarrufla 3 yılda yapılan yatırımları karşılamış olacağını vurgulayan Mertoğlu, halen Balçova'daki yatırımda vatandaştan 1250 dolarlık katkı payı alındığını hatırlattı, ‘‘Bu yatırımlara vatandaş direkt olarak katılıyor. Bu da hesaplandığında yatırımın yapılması daha da kolay gerçekleşiyor. Türkiye bu avantajını mutlaka kullanmalı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!