Emekçiler meydanda

Güncelleme Tarihi:

Emekçiler meydanda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 00:00

İzmir’de DİSK ve KESK Konak Meydanı’nda, Türk İş ise Bornova’da bir saatlik iş bırakma eyleminin ardından toplantı düzenledi. Türk İş kortejinde “Kumlu istifa”, “Suskun Türk-İş istemiyoruz”, “Kahrolsun sendika ağaları” dövizleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

4C’ye karşı direnen TEKEL işçileri için geçtiğimiz aylarda bir araya gelen ve bir dizi eylem planı hazırlayan sendika konfederasyonları ve sivil toplum örgütleri bir saatlik iş bırakma eyminde İzmir’de ayrı düştü. DİSK ve KESK üyeleri saat 11.00’de Basmane’de buluşup Konak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Türk İş bu grubu katılmazken, Türk İş üyesi Belediye İş Sendikası ise Konfederasyonun kararına uymadı. Başta Tekel işçileri olmak üzere, emekçi kesimin üzerinde uygulanan baskılara dikkat çekmek için Konak Meydanı’na akın eden 6 bine yakın işçi ve memur, AKP aleyhine sloganlar attı.
AKP’YE ELEŞTİRİ
Büyükşehir Belediyesi ile sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alamayan memurlar ve yine Büyükşehir’e bağlı taşeron park ve bahçe işçileri de eyleme destek verdi. Eylemde, grizu patlamasında hayatını kaybeden maden işçileri de unutulmadı. Sabah saatlerinde başlayan ve öğleden sonra 14.00’e kadar devam eden eylem boyunca “Grizu değil, özelleştirme katletti, İşsizliğe- örgütsüzlüğe boyun eğmeyeceğiz, Gün gelecek- Devran dönecek- AKP Halka Hesap verecek” sloganları atıldı. Grev ve eylemlere katılmama kararı alan Türk- İş yönetimi istifaya davet edildi.
DİSK adına konuşan Genel- İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Gonca “AKP Hükümeti, başta Tekel işçileri olmak üzere, tüm emekçi kesime ideolojik olarak yaklaşmakta ve ideolojik siyaset yapmaktadır. AKP’ye geri adım attıracak tek şey, işçi kesiminin birleşik bir mücadele sergilemesi olacaktır. Bizler sendika temsilcileri olarak, başta 4C olmak üzere, güvencesiz, kuralsız ve TİS içermeyen uygulamaların sonlandırılmasını istiyoruz. Kriz fırsatçılığı yapılarak emek haklarının gasp edilmesine son verilmelidir” dedi.
KESK İzmir Şubeler Platformu adına açıklama yapan Ramis Sağlam ise “Özgürlükten, eşitlikten, barış ve demokrasiden geri adım atmayacağız. Emekçilerin yüzde 41’inin güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırıldığı bir taşeron sistemi istemiyoruz. Temel haklarımızı geri almak, emekçiler üzerinde oynanan oyunları bozmak için bugün grevdeyiz” diye konuştu.
TÜRK İŞ BORNOVA’DA
Türk-İş’e bağlı sendikalar çalışma yaşamındaki sorunlara dikkat çekmek, ve koşulların düzeltilmesi talebiyle 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Bornova Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan 400 işçi TEDAŞ Bölge Müdürlüğü önüne kadar yürütü. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, Kesk, Kamu-S en ve Disk’e eylemi ortak yapma teklifi yapmasına karşın kabul edilmediğini söyledi. Eylemde bazı işçiler “Kumlu istifa”,“Suskun Türk-İş istemiyoruz” dövizleri taşıdı
Türk-İş bağlı Yol-İş, Tes-İş, Tüm-Tis, Tarım-iş, Türk Metal, Demiryol-İİş Tes-Koop İş, Petrol İş sendikalarına üye DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, Tedaş, Köy Hizmetleri, Bornova Belediyesi, DYO Matba ve Mürekkep işlerinde çalışan işçilerin katıldığı Bornova’daki eylem Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü önünde başladı. Zonguldak’ta yaşamını yitiren maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından işçiler önce UPS firması önüne kadar yürüdü. İşçiler yürüyüşte sık sık  “Direne direne kazanacağız”, sendikalaşma mücaledesinin verildiği açıklanan UPS binası önünde ise “UPS, Tekel, Tariş daha fazla direniş”, “UPS’ye sendika halaylarla girecek” sloganları attı. UPS binasındaki bazı görevlilerele, eylemdeki işçiler arasında kısa süren tartışma yaşandı.
KAHROLSUN SENDİKA
Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı yaptığı açıklamada, genel eylem kararını 4 konfederasyon birlikte aldıklarını belirterek, “İzmir’de eylemi ortaklaştırmak için gayret ettim. Türk-İş’in eylemine katılmaları çağrısı yaptım. Ancak, bu önerimi reddediler. Biz de UPS işçileriyle eylemimizi birleştirmek için buraya kadar yürüdük. İşçiler mücadelelerini birleştirmelidirler. İşçi sınıfı elele verirse, demokrasi mücadelesi kazanılır” dedi. Türk-İş’in eyleminde Türk-İş ve Genel Başkan Mustafa Kumlu aleyhine dövizler dikkat çekti. İşçiler “Kumlu istifa”, “Suskun Türk-İş istemiyoruz”, “Kahrolsun sendika ağaları” dövizleri taşıdı.
Türk-İş’e bağlı sendikalar daha sonra Tedaş Bölge Müdürlüğü önüne kadar yürüdü. Burada Tedaş’ın özelleştirmesine karşı olduklarını açıklayan Kundakçı, Tedaş işçileriyle dayanışma içinde olduklarını söyledi. Eylemin bitmesinin ardından işçiler işyerlerine geri döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!